Vragen OPA over facturen voor Wmo-zorg

Foto: CC0 Public Domain

Dinsdag werd bekend dat mogelijk zo’n 7000 mensen, die een eigen bijdrage moeten betalen voor thuishulp, de komende weken een forse rekening kunnen verwachten.

Het kan daarbij gaan om honderden en soms zelfs duizenden euro’s, zo waarschuwt het Centraal Administratie Kantoor (CAK) in Zorgvisie. Als reden hiervoor noemt het CAK dat het pas nu kan beschikken over de voor facturering benodigde gegevens over dit jaar.

Het gaat om mensen die volgens de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) hulp krijgen waarvan zij een deel zelf moeten betalen. De Wmo valt sinds 1 januari onder de gemeenten. Volgens CAK-directeur Eva Heijblom hebben ongeveer 7000 mensen nog geen rekening gekregen omdat de informatie van de zorgaanbieder en de gemeente verschilt. Ook is er een groep mensen die wel hulp krijgt, maar nog helemaal niet bij het CAK bekend is. In totaal verstuurt het CAK maandelijks ongeveer 450.000 facturen.

Voor de raadsfractie van OPA is dit bericht aanleding tot het schriftelijk stellen van vragen aan het College van B&W. De fractie wil graag weten of ook er ook voor een aantal inwoners van Sittard-Geleen sprake is van een mismatch is tussen gegevens die door de zorgaanbieders en de gemeente worden aangeleverd aan het CAK en of de gemeente alle cliënten die hulp krijgen goed in beeld heeft.

Wanneer mensen in Sittard-Geleen geconfronteerd worden met een hoge navordering van het CAK moet daarvoor een betalingsregeling getroffen kunnen worden, vindt OPA.

Verder wil OPA van het College weten hoe de gemeente zeker weet dat de betaalde eigen bijdrage nooit hoger is dan de kostprijs van de geleverde zorg en of de gemeente de cliënten heeft geïnformeerd over de hoogte van de zorgkosten en de eigen bijdrage die daarbij eventueel van toepassing is.

Cookieinstellingen