Meer opdrachten voor architecten

Foto: Michiel1972 [CC BY-SA 3.0]

Eén van de beroepsgroepen, die zwaar te lijden hebben onder de crisis in de bouw, is die van de architecten. Vanaf 2013 begon er een bescheiden groei in het aantal opdrachten en die trend zet door.

Volgens het CBS zit de vraag naar ontwerpen voor nieuwbouwwoningen in de lift. Afgemeten aan de bouwsom hebben architectenbureaus hiervoor in het tweede kwartaal van dit jaar 56 procent meer opdrachten ontvangen dan een jaar eerder. Woningen vormen 57 procent van de totale bouwsom aan nieuwbouwprojecten.

De totale bouwsom van ontwerpopdrachten voor architecten is in het tweede kwartaal van 2015 met een kwart gestegen ten opzichte van een jaar eerder. De bouwsom voor nieuwe ontwerpen bereikte daarmee het hoogste niveau van de laatste vijf jaar. De vraag naar ontwerpen van nieuwe woningen steeg het hardst, gevolgd door die van nieuwe bedrijfsgebouwen als kantoren, ziekenhuizen en winkels.

Ook meer renovaties van woningen en nieuwe bedrijfsgebouwen
Het aantal renovatieopdrachten voor woningen steeg met ongeveer 20 procent. Door eerdere stijgingen liggen de renovatieopdrachten al wel op een hoger niveau dan vijf jaar eerder. Voor het eerst in een jaar liet ook het aantal opdrachten voor nieuwe bedrijfsgebouwen een stijging zien: 30 procent meer opdrachten. De enige categorie waar een daling werd genoteerd, was de renovatie van bedrijfsgebouwen.

Nieuwe opdrachten voor architecten vormen een belangrijke indicator voor de toekomstige bouwproductie. Na het topjaar 2007 zette een forse daling van de bouwsom van ontwerpopdrachten voor architecten in. In 2013 begon de kentering, die in het tweede kwartaal van dit jaar versneld doorzette. Wel was de bouwsom nog altijd maar een derde van die in het topjaar 2007. Van de jaren vóór 2007 heeft het CBS geen gegevens.

Reacties

0