Hoe heten de nieuwe straten van Ligne?

Wolf en Hertzdahlstraat
Wolf en Hertzdahlstraat
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

De openbare ruimte rond Ligne wordt momenteel ingericht. Tot nu toe hadden de nieuwe straten in gebied geen naam, maar dat is sinds 6 november veranderd.

Op 6 november 2015 heeft het college van burgemeester en wethouders de straatnamen vastgesteld voor de nieuwe openbare ruimte rond Ligne. Drie nieuwe straten en een pad zijn vernoemd naar Wolf en Hertzdahl, Thur Laudy, Willie Hillen en Jutta van Ravensberg. Het betreft hier personen en bedrijven die zich in Sittard vroeger verdienstelijk hebben gemaakt op het gebied van de gebruiksfuncties die in Ligne samenkomen: onderwijs, cultuur en economie. Het centrale plein tussen de beide gebouwencomplexen heeft de naam Ligne gekregen.

De straatnamen zijn aangedragen door de commissie naamgeving van Sittard-Geleen. Door namen toe te kennen wordt de nieuwe openbare ruimte vindbaar voor dienst- en hulpverlenende instanties.

Wolf en Hertzdahl
Innovatieve Sittardse ondernemers. Maakten als eerste de overstap van vervaardiging van maatkleding naar confectie. In 1935 opende de firma in de Limbrichterstraat een modern glaspaleis wat een impuls gaf aan de winkelfunctie van de stad. Karel Hertzdahl (Sittard 14-11-1898 – 11-05-1959) was de grondlegger van het succesvolle kledingbedrijf Wolf & Hertzdahl dat vertakkingen had over geheel Zuid-Limburg. Adolf Wolf (Urmond 25-08-1874 – ?) trouwde op 03-09-1900 de weduwe van Karel Hertzdahl (Rosalie Souweine). Hij gaf in 1933 architect Wielders opdracht een nieuw winkelpand te bouwen in de Limbrichterstraat. Dit ‘modern glaspaleis’ werd op 15 maart 1935 geopend. Hij overleefde de oorlog en werd bijna 100 jaar. Het bedrijf heeft nog bestaan tot 1974. De commissie heeft voor deze ondernemers gekozen vanwege het innovatieve karakter van hun bedrijf en van de winkel. Hierin ziet zij een rechtstreekse relatie met het innovatieve karakter van Ligne.

Thur Laudy
Arthur Jan Rudolph Laudy (Sittard 1886 – 1975) was een voorvechter voor het behoud van het cultureel erfgoed van Sittard. Hij kreeg voor zijn verdiensten voor de stad en haar taal in 1974 de zilveren erepenning van de gemeente Sittard. In 2015 werd er ter ere van hem een monument onthuld op de Begijnenhofwal ter hoogte van de Deken Tijssenstraat. Hij was de schrijver van het in Sittard bekende lied Op ooze wal zo sjik. Het naar Laudy vernoemde straatgedeelte loopt ongeveer van zijn monument aan de Begijnenhofwal naar het centrale plein Ligne.

Willie Hillen
Willemien Hillen (Arnhem 1896 – Roermond 1974) was directrice van de R.K. School voor Maatschappelijk Werk te Sittard (1928-1954). Zij was tevens pleitbezorgster van de vrouwenemancipatie en schrijfster van het boek Van ‘Sjölke’ tot Academie 1920 -1960. De commissie is van mening dat de onderwijsfunctie van Ligne heel goed naar haar vernoemd kan worden.

Jutta van Ravensberg
Jutta van Ravensberg was vrouwe van Sittard van 1266 tot ca. 1280. Ze stichtte hier in 1276 een begijnhof. Het naar haar vernoemde pad loopt langs de stadsgracht richting de Brandstraat.

Ligne
De commissie wenst de naam van het complex ook terug te zien in de straatnamen. Daarom is het grote centrale plein tussen het noordblok en het zuidblok benoemd tot Ligne.

Deken Tijssen
Hoewel het nieuwe straatgedeelte van de Deken Tijssenstraat een iets ander verloop heeft gekregen, is dit ook Deken Tijssenstraat genoemd. Mede omdat het nieuwe straatgedeelte in het verlengde ligt van het nog bestaande gedeelte van de Deken Tijssenstraat.

Linde
Tussen de Rijksweg Noord en de Overhovenerstraat is nog een pad gelegen. Dit pad ligt in het verlengde van Linde. De commissie vindt het voor de hand liggend ook dit pad Linde te noemen.

Cookieinstellingen