Consumenten kochten meer kleding en meubelen

Foto: CC0 via Pixabay

In september hebben consumenten 6,3 procent meer uitgegeven aan duurzame goederen dan een jaar eerder. Dat meldt het CBS.

Vooral aan kleding en woninginrichting, meubels en dergelijke werd meer besteed. Vorige week meldde CBS al dat de omzet van kledingwinkels in september fors is gegroeid. Aan overige goederen, waaronder gas, hebben consumenten 3,2 procent meer besteed. De uitgaven aan voedings-en genotmiddelen lagen 1 procent hoger. Ten slotte hebben consumenten 1,2 procent meer besteed aan diensten, zoals woninghuur, reizen met bus of trein, bezoek aan restaurant of kapper, en verzekeringen. Uitgaven aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen uit.

Consumenten hebben in september in totaal 2,2 procent meer uitgegeven dan in september 2014, meldt CBS. Ze hebben vooral meer besteed aan kleding en woninginrichting. Volgens de CBS Consumptieradar zijn de omstandigheden voor de consumptie in oktober en november minder gunstig dan in september. Dat komt vooral doordat consumenten wat somberder waren over de toekomstige werkloosheid en hun eigen financiële positie in de komende 12 maanden.

Cookieinstellingen