Mijnwerkersmonument in Geleen onthuld

Zondagmiddag werd op de Mijnweg in Geleen ter afsluiting van de jaarlijkse Sint-Barbaraviering in Lindenheuvel en in het kader van het Jaar van de Mijnen een mijnmonument onthuld ter nagedachtenis aan de 239 mijnwerkers die om het leven zijn gekomen op de Staatsmijn Maurits.

Tijdens de onthulling werden de mijnwerkers herdacht met de Last Post en een minuut stilte. Aansluitend werden kransen gelegd door wethouder Noël Lebens namens de gemeente Sittard-Geleen en door mevrouw Els Meewis-Stans namens het Geleense Barbaracomité. Bij de plechtigheid was een delegatie van in mijnwerkersoutfit gestoken leden van mijnwerkersvereniging Limburgse Koempels aanwezig.

Het monument is gelegd op een toepasselijke plek: aan de voet van het Barbarabeeld op de Mijnweg, dat uitkijkt op het voormalige loongebouw van de Staatsmijn Maurits. Het bestaat uit een door kunstenaar Armand Mathijs vervaardigde metersbrede plaquette waarin de 239 namen van de tijdens hun werk om het leven gekomen mijnwerkers zijn gegraveerd. Die namen zijn door de Geleense heemkundevereniging verzameld en gecontroleerd.

Bij de aanwezigen was uiteraard ook gemeenteraadslid Ton Raven, die tijdens de raadsvergadering van september 2014 de vraag stelde of het – mede in het licht van 2015, het Jaar van de Mijnen – niet tijd werd voor een mijnmonument ter nagedachtenis aan de 239 mijnwerkers die tussen 1923 en 1967 tijdens hun werk omkwamen. Het College van B&W heeft dit voorstel graag overgenomen en is vervolgens met de Stichting MEG en het Barbaracomité Geleen aan de slag gegaan om te komen tot een herdenkingsmonument op een locatie waar dit het beste tot zijn recht komt.

Het monument bestaat uit drie liggende, gezoet/gepolijste hardstenen platen. De bedoeling is dat het gepolitoerde oppervlak langzaam vergrijst en daarmee in overeenstemming komt met de voet van het Barbarabeeld.

Cookieinstellingen