Na Carnaval 2016 - medio februari - gaan de OV-poortjes op het station van Sittard definitief dicht. Voor buurtbewoners en bedrijven in de buurt stelt NS gratis passagepassen ter beschikking. Het gemeentebestuur gaat hiermee akkoord.
Sinds 2011 voeren NS en het College van B&W van Sittard-Geleen overleg over de OV-poortjes. Sluiting van die poortjes zou betekenen dat een belangrijke verbinding tussen het centrum van Sittard en de woningen en bedrijven ten westen van de spoorlijn niet meer door iedereen te gebruiken zou zijn.
De OV-poortjes moeten ertoe bijdragen dat stations en treinen veiliger worden, dat het aantal zwartrijders afneemt en daardoor ook het aantal geweldsincidenten en door de poortjes te sluiten vergeten reizigers niet meer in of uit te checken. Het College van B&W heeft zich altijd op het standpunt gesteld dat de veiligheid van NS-personeel belangrijk is, maar dat hetzelfde geldt voor de toegankelijkheid van de stationstunnel als verbindingsroute voor anderen dan treinreizigers.
Ook in steden als Amersfoort, Leeuwarden en Leiden wordt een soortgelijke discussie gevoerd over het al dan niet sluiten van de poortjes. Vanuit de overheid is altijd aangestuurd op het belang van het bereiken van een oplossing die voor alle partijen bevredigend is. Wel heeft de staatssecretaris recent nog aangegeven zelf te zullen beslissen wanneer NS en de gemeenten er samen niet uitkomen.
Na diverse geweldsincidenten tegenover NS-personeel in het voorjaar kondigde NS eenzijdig - dus tegen alle afspraken in - aan dat vanaf 3 juni de OV-poortjes gesloten zouden worden. Daartegen kwam de gemeente met succes in verzet: sluiting mocht pas worden overwogen wanneer alle alternatieven waren bekeken. Een van die alternatieven was het verplaatsen van de OV-poortjes naar de ingang van de perrons. Dat bleek om veiligheidsredenen en vanwege verwachte congestie geen haalbare kaart.
NS gaf al eerder aan met passagepassen te willen gaan werken. Onderzoek door NS wijst uit dat 94 procent van de bezoekers van het station over een OV chipkaart beschikt en dat jaarlijks 1.250 unieke mensen die geen treinreis maken, wel de stationstunnel gebruiken. Daarvan blijken er 425 geen OV-chipkaart te hebben. Verder blijkt 5 procent van de bezoekers/werknemers van DSM, Sabic en Media Groep Limburg gebruik te maken van de stationsdoorgang.
Tijdens een bijeenkomst voor omwonenden op 25 november jongstleden bleek men niet afwijzend tegen de invoering van passagepassen te staan. Het College van B&W heeft daarom vandaag besloten het voorstel van NS om met passagepassen te werken te accepteren.
De passagepassen worden gratis verstrekt. Per gezin worden er 4 kaarten verstrekt, maar op verzoek kunnen dat er meer zijn. Bedrijven krijgen passagepassen voor werknemers die de tunnel willen gebruiken. De passagepassen blijven 2 jaar geldig en moeten daarna worden vernieuwd. Verder is het mogelijk om op het station eenmalige passagepassen te krijgen.
Het College van B&W gaat akkoord met de keuze voor passagepassen, maar stelt daarbij wel extra voorwaarden. Zo moeten de poortjes open gaan ten tijde van grote evenementen zoals carnaval en de Oktoberfeesten, want dan maken veel bezoekers van het centrum gebruik van de parkeerruimte aan de westzijde van het station. Verder wil de gemeente de garantie dat, wanneer de OV-chipkaarten zouden worden afgeschaft en er een andere manier van inchecken via de poortjes wordt ingevoerd, ook aan de houders van de passagepas zonder kosten een goede oplossing wordt geboden.
Voordat alle poortjes dichtgaan houdt NS op 18 en 19 januari eerst twee proefdagen met de passagepassen.
Medio januari 2016 zal NS omwonenden informeren over de ingebruikname van de poortjes en de gekozen maatwerkoplossing.