IkPas: veertig dagen geen alcohol?

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

In Engeland hebben ze DryJanuary, in Australië OcSober en nu krijgen we met IkPas ook in Nederland een soortgelijk verschijnsel: laat de fles een tijdje staan!

IkPas komt erop neer dat mensen bewust hun aangewende drinkpatroon doorbreken, want ongemerkt hebben velen de gewoonte ontwikkeld om dagelijks een of meer glazen alcohol te nuttigen. Met IkPas word je je daarvan bewust en ontdek je wat een maand of 40 dagen – zolang duurt de vastentijd die na carnaval aanbreekt – zonder alcohol te nuttigen met je lichaam en geest doet.

Net als topsporters geen druppel alcoholhoudende drank: kunt u dat? Is het net zo moeilijk als stoppen met roken? Namens Fortuna Sittard is verdediger Ferry de Regt ambassadeur van IkPas: dé beweging in Nederland voor tijdelijk geen alcohol drinken. Ga de uitdaging aan en leef net als Ferry als een prof!

Waarom?
30 of 40 dagen geen alcohol drinken, fris de lente in, een maandje detoxen. IkPas is een uitdaging voor velen. Veel deelnemers van de eerste editie gaven aan onbewust een patroon hebben aangenomen waarbij het vanzelfsprekend was om één of meer glazen alcohol per dag te drinken. Door bewust een keuze te maken om niet te drinken doorbraken ze dat patroon en was alcohol niet meer vanzelfsprekend. Ook heeft een groot deel van de deelnemers positieve lichamelijke veranderingen ervaren: ze voelden zich fitter en scherper, sliepen beter, vielen af en hadden een betere huid.

Initiatiefnemers
De initiatiefnemers van IkPas zijn de gezamenlijke GGD’en en instellingen voor verslavingszorg in Nederland, het Trimbos Instituut en de Hogeschool Windesheim. IkPas is de verzameling van al hun lokale en regionale activiteiten rond 30 of 40 dagen geen alcoholdrinken. Daarnaast doet Hogeschool Windesheim onderzoek naar de effecten op de gezond van 30 of 40 dagen alcohol drinken. Fortuna Sittard werkt vanuit haar maatschappelijke verantwoordelijkheid ook dit jaar natuurlijk weer graag mee aan het IkPas-project.

Wanneer?
De 40 dagen actie loopt traditioneel van aswoensdag tot en met Palmzondag, tijdens de traditionele katholieke vastenperiode tussen carnaval en Pasen. Dit jaar is dat van woensdag 10 februari tot en met zondag 20 maart. De 30 dagen actie beslaat precies een maand, van 1 maart tot en met 30 maart.

Meld u aan! En maak kans op een mooie Fortuna-prijs!
Durft u de uitdaging aan? Volg het voorbeeld van Fortunees Ferry de Regt! Ervaar net als duizenden andere Nederlanders wat het met u doet als u een tijdje alcohol laat staan. Ga fris het voorjaar in en schrijf u nu in (klik hier). Selecteer bij uw inschrijving de speciale IkPas-Groep ‘Fortuna Sittard Supporters’ en maak kans op een speciaal Fortuna-teamarrangement!

Cookieinstellingen