Voorlopig ontwerp Franse Klooster gepresenteerd

Dinsdagavond vond in Oos Zittesj Hoes aan de Odasingel een informatiebijeenkomst plaats over de ontwikkeling van het Franse Klooster aan de Heinseweg in Sittard.

Buurtplatform Sittard-Centrum, Stichting Rondom het Ziekenhuis, Stichting Rondom het Franse Klooster en buurtbewoners werden daar bijgepraat over het huidige voorontwerp van die plannen en het traject naar de realisatie ervan.

Tijdens een bijeenkomst in mei afgelopen jaar werd bekendgemaakt Yagui Chen, eigenaar en aandeelhouder van investeringsmaatschappij Shanghai Ao Yuan De Shang Ye Tou Zi you xian gongsi, het voormalige Frans Klooster in Sittard wil omvormen tot een Chinees cultureel centrum en gezondheidscentrum op basis van de Chinese gezondheidsleer.

Dinsdagavond werden de inmiddels meer concrete plannen toegelicht en werden beelden van het voorlopig ontwerp van het verbouwde klooster getoond en toegelicht door Paul Timmermans van AGS Architects.

Was er in de in mei getoonde presentatie nog sprake van een waterpartij rond het voormalige klooster, in de huidige plannen is die verdwenen. De wijziging van het oorspronkelijke plan heeft te maken met de keuze voor plaats van de hoofdingang. Die komt nu aan de kant van de Elisabeth van Barstraat. Het ontwerp is overigens nog steeds in lijn met Feng Shui, een meer dan 3000 jaar oude filosofie die leert hoe de omgeving het geluk kan beïnvloeden.

Het hotel krijgt een capaciteit van 112 kamers, waaronder 2 suites. Tenminste de helft van die capaciteit is rechtstreeks te koppelen aan bezoekers die voor de Chinese geneeskunde naar Sittard komen. Daarmee tellen deze hotelkamers niet mee in het aantal van 175 hotelkamers waarvoor, volgens de op het onderdeel logies geactualiseerde horecanota van de gemeente, op basis van de toegenomen bedrijvigheid in Sittard-Geleen en de regio momenteel nog plaats is.

Naast Chinese geneeskunde wordt in het voormalige Klooster straks ook aandacht geschonken aan Chinese theekunst, Chinese kalligrafie, Chinees porcelein en Chinese bruidskleding. Verder bestaat de ambitie om er het Confucius Instituut, gekoppeld aan de Chinese geneeskunst, in onder te brengen.

In Nederland hebben Groningen en Leiden als enige in het land een dergelijk instituut. Of het instituut ook werkelijk in Sittard-Geleen komt is voorlopig nog onzeker: de Chinese overheid heeft daarin een beslissende stem en een dergelijk traject kost nu eenmaal tijd. Dat ondernemer Yagui Chen goede contacten heeft met de Chinese overheid komt daarbij niet ongelegen. Verder wordt er door Zuyd Hogeschool in samenwerking met Maastricht Health Campus gezocht naar samenwerking met een universiteit in China.

Overigens hangt het project niet af van de komst van het Confucius Instituut, maar gaat het vooral om het concept van Chinese gezondheidsleer.

Aan het einde van de presentatie werd uiteengezet hoe de verdere procedure in de aanloop naar de realisatie van de plannen gaat verlopen.

De procedure
Het voorontwerp van het bestemmingsplan ligt vanaf nu 4 weken lang ter inzage bij de balie vergunningen van het gemeentehuis in Geleen en kan ook worden bekeken op ruimtelijkeplannen.nl. Vanaf half mei ligt vervolgens het ontwerp bestemmingsplan 6 weken ter inzage voor het indienen van zienswijzen. Vaststelling van het bestemmingsplan door de gemeenteraad staat gepland voor de raadsvergadering van 29 september 2016. Daarna geldt nog een beroepstermijn van nog eens 6 weken. Verwacht wordt dat der vergunningen vanaf het vierde kwartaal van dit jaar zullen worden verleend.

Voor de realisatie vinden er tot medio het vierde kwartaal van 2016 allereerst voorbereidende werkzaamheden plaats voor behoud en sloop. Vanaf het eerste kwartaal van 2017 wordt gestart met de preparatie voor behoud en met de sloop. Een deel van de gebouwen – de kapel en de nieuwere helft van de daarachter gelegen gebouwen – wordt dan gestript en de glas-in-loodramen van de kapel worden veilig opgeslagen.

De kapel van het voormalige ziekenhuis
De kapel van het voormalige ziekenhuis – straks restaurant.

Wat gaat er gebeuren
In de bouwplannen wordt de voormalige ziekenhuiskapel omgetoverd in een restaurant. Het achterste deel van het voormalige klooster wordt gesloopt en geheel opnieuw gebouwd nadat daaronder een parkeergarage is aangelegd. De ingang van die parkeergarage – met ruimte voor 100 auto’s – komt aan de Walramstraat.

Franse Klooster Sittard
Aanzicht vanaf Walramstraat met ingang parkeergarage.

De oudbouw en de nieuwbouw – die even hoog wordt als het oude gebouw (dakgoot op 16 meter, nok van het dak op 23 meter) worden gekoppeld middels een glazen overgang. De binnentuin in het voorste deel achter de voormalige kapel – het hart van het centrum – wordt veranderd in een atrium en hetzelfde geldt voor de ruimte tussen de twee nieuwbouwvleugels achter de hoofdingang aan de kant van de Elisabeth van Barstraat. Voor die ingang is een fikse trappartij gepland die tevens dienst kan doen als tribune voor activiteiten die op het terrein vóór het gebouw gehouden kunnen worden. De ‘drop zone’ voor de ingang van het hotel is straks voor auto’s bereikbaar via de Heinseweg.

Franse Klooster Sittard
Aanzicht vanaf Heinseweg

Op de begane grond van het complex komen een grote lobby, een Chinese kliniek, ruimtes met aandacht voor Chinese cultuur (kalligrafie, porcelein, theekunst), keukens voor de Chinese kliniek en voor het restaurant in de voormalige kapel, een grote bar en een Chinese spa. Verder is er ruimte gereserveerd voor het Confucius Instituut.

Op de etages worden kantoorruimtes, een 12-tal studentenkamers (Confucius Instituut) en de 112 hotelkamers – waarvan 2 suites – ondergebracht.

Momenteel wordt verwacht dat medio 2017 gestart kan worden met de bouw, die qua doorlooptijd wordt ingeschat op 18 tot 24 maanden. Daarna kan de eigenaar starten met de inrichting en zou het complex eind 2019, begin 2020 open kunnen gaan.

Cookieinstellingen