Betere informatievoorziening gemeente voor inwoners

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

De gemeente Sittard-Geleen gaat de komende tijd de informatievoorziening voor inwoners en bedrijven verbeteren.

Door achter de schermen de werkwijze te veranderen is het voor inwoners en bedrijven in de gemeente vanaf medio 2017 mogelijk om op elk gewenst moment met de gemeente zaken te doen of te bekijken wat de status is van een lopende aanvraag.

“Op dit moment gebruiken alle afdelingen binnen de gemeente allemaal verschillende programma’s die niet bij elkaar horen en kunstmatig met elkaar verbonden zijn,” legt wethouder Pieter Meekels (Informatisering en Automatisering) uit. “We gaan nu bouwen aan een aantal basisvoorzieningen waar elke afdeling aan bijdraagt en er vervolgens die gegevens uithaalt die nodig zijn om de informatievoorziening en dienstverlening aan onze inwoners optimaal te laten zijn.”

In de praktijk zal een inwoner of een bedrijf straks met behulp van DigiD of een soortgelijk digitale legitimatie via de gemeentelijke website zijn persoonlijke zaken kunnen regelen. Namen en adressen en andere gegevens worden automatisch ingevuld als dat nodig is. De gemeente sluit dan ook aan op mijnoverheid.nl. Via dit portaal kan onder andere worden gevolgd wat de status is van bijvoorbeeld een paspoort- of vergunningaanvraag. Gemeentelijke medewerkers die op huisbezoeken gaan kunnen op locatie (bijvoorbeeld aan de keukentafel) gegevens opzoeken en aanvragen afhandelen. Bijzondere aandacht krijgt de beveiliging en de privacy van de gegevens.

De nieuwe opzet betekent ook voor de medewerkers van de gemeente een andere manier van werken. Zij maken grotendeels gebruik van dezelfde basisvoorzieningen voor het vastleggen en inzien van gegevens nodig voor het uitvoeren van hun werkzaamheden.

Met de vernieuwing van de informatisering is in eerste instantie een investering van 1,8 miljoen euro gemoeid. Daarnaast is de komende jaren structureel een bedrag van twee ton nodig om de informatisering verder door te ontwikkelen.

Cookieinstellingen