Basisschool De Lemborgh maakt Kindermonument

Foto: CC0

Kinderen van basisschool De Lemborgh uit Limbricht geven dit jaar het initiatief ‘Kindermonument’ vorm. Het Kindermonument krijgt dit jaar voor de derde keer vorm.

Het project rond dodenherdenking moet bijdragen aan de betrokkenheid van jongeren en hun ouders bij dit thema. Na 4 mei wordt het Kindermonument vastgelegd als ‘monument’ voor de toekomst en verspreid via basisscholen, maatschappelijke organisaties, media en gemeente.

Kindermonument komt dit jaar voor de derde maal tot stand. “Inmiddels zien we dat scholen het een eer vinden om het Kindermonument te mogen maken. Zo kunnen zij het besef en de waarde van de 4 mei-herdenking in de toekomst voortzetten en dragen”, zegt burgemeester Sjraar Cox.

Sittard-Geleen trendsetter

Dit jaar komt er voor het eerst ook een nationale dodenherdenking speciaal voor kinderen. Sittard-Geleen nam daartoe twee jaar geleden al het initiatief met het project Kindermonument. Een project gericht op het vergroten van betrokkenheid van kinderen bij dodenherdenkingen door een andere manier van werken.

Jaarlijks wordt één basisschool uitgenodigd het Kindermonument te maken. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een muziekstuk, theaterstuk of kunstwerk. In de periode februari tot en met april bedenken en maken leerlingen het monument onder begeleiding van een professional die binding heeft met de stad, regio of provincie. Bij het project van De Lemborgh staat een zigeunermeisje centraal. Zo’n 25 kinderen verzorgen op basis van de ervaringen van een zigeunermeisje een korte voorstelling van acht minuten. Dit is de opmaat naar de voorstelling over Settela die op diverse locaties in de stad wordt gespeeld. Daarnaast zijn er dit jaar gastlessen op de basisscholen De Lemborgh en De Duizendpoot. De voorstelling van de kinderen wordt vooraf gefilmd als blijvend Kindermonument.

Op 4 mei vindt de presentatie van het Kindermonument 2016 voor publiek plaats, aansluitend aan de herdenkingsceremonie op de algemene begraafplaats in Sittard.

Cookieinstellingen