Een gunstige verkoop met volmacht

Sittard, Agricolastraat 75
Sittard, Agricolastraat 75
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Een weduwe had eerste dementieverschijnselen en machtigde daarom haar beide zonen via een notarieel levenstestament. Zij ging daarna helaas snel achteruit.

De zonen zetten haar huis te koop en moeder ging kort daarna naar een verpleegtehuis. Het hypothecair onbelaste huis werd snel verkocht tegen een schappelijke prijs en de zonen wilden persé leveren vóór 1 januari 2015. Met behulp van de notariële volmacht konden de zonen de eigendom van het huis aan de kopers leveren namens hun inmiddels wilsonbekwame moeder.

De zonen lieten de volledige koopprijs echter aan zichzelf uitkeren. Allereerst werd op die manier het nog openstaande erfdeel van hun vader uitbetaald, met rente. Daarnaast schonken ze aan zichzelf ieder een bedrag van € 100.000 dat ze meteen gebruikten om op hun eigen hypotheken af te lossen. Op de bankrekening van moeder werd het restant van enkele duizenden euro’s bijgeschreven.

Zonder de volmacht had moeder onder bewind moeten worden gesteld via de kantonrechter. Een procedure, die tijd vergt en waarvan de uitkomst wordt bepaald door de rechter.

In geval van dergelijk bewind was voor verkoop, betaling erfdeel en schenking toestemming van die kantonrechter nodig geweest. Dat was alleen zeker gelukt voor de verkoop, maar dan wel onder voorwaarden (zoals een dekkende taxatie). De rest zou zeer onzeker zijn geweest. Nu krijgen de kinderen het vermogen van hun ouders volledig onbelast. In 2014 gold immers een supervrijstelling op schenkingsgebied. De omvang van het vaders deel hadden de zonen samen met moeder na de dood van vader vastgesteld in een aparte verklaring, en in het testament van vader was een renteclausule opgenomen. Eén van de zonen was na vaders dood gescheiden, maar in het testament van vader was gelukkig ook een uitsluiting van aangetrouwden opgenomen. Die clausule was ook gekoppeld aan de schenking.

Kort na de overdracht werd voor de eerste keer moeders eigen bijdrage berekend voor het verzorgingshuis. Haar vermogen bleef nu onder de grens van eigen vermogen dat ze mocht hebben zonder bijtelling. Ze heeft nooit een vermogensbijtelling gehad. Twee jaar later overleed de moeder. Haar resterend vermogen was door de kindvrijstelling van ruim € 21.000 niet belast met erfbelasting. Haar zonen hebben haar tot haar dood liefdevol verzorgd. Het levenstestament heeft in dit geval een zeer gunstige vermogensoverdracht mogelijk gemaakt. De omstandigheden waren geschikt.

Natuurlijk heeft volmacht bij levenstestament ook bepaalde risico’s. Het is een kwestie van vertrouwen… Steeds meer mensen regelen via de notaris bij levenstestament zelf de gevolgen van hun mogelijke toekomstige beperkingen en onbekwaamheid.

Wij adviseren en begeleiden u met kennis en betrokkenheid. Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met Moonen Notarissen, Agricolastraat 75, Sittard, telefoon 046-2030600, e-mail [email protected].

» Moonen Notarissen

Moonen Notarissen
Moonen Notarissen is een organisatie van 20 notariële professionals, die vanaf twee locaties in Venlo (Antoniuslaan 85) en Sittard (Agricolastraat 75) Limburgse particulieren, ondernemers en bedrijven van hoogwaardige dienstverlening voorzien. Moonen Notarissen verzorgt tweewekelijks een actuele redactionele bijdrage op Sittard-Geleen.nieuws.nl.
Cookieinstellingen