InSciTe opent proeffabriek op Chemelot Campus

Chemelot Institute for Science and Technology (InSciTe), een publiek-privaat samenwerkingsverband nieuwe stijl, opent een proeffabriek op Brightlands Chemelot Campus.

Deze multifunctionele proeffabriek voor het opschalen van chemische processen stelt InSciTe in staat de ontwikkeling en productie van nieuwe biobased bouwstenen naar een hoger niveau te brengen.

proeffabriek-inscite-chemelot

InSciTe Biobased

Binnen InSciTe worden de expertise van de industrie en de academische wereld gebundeld door samen te werken aan de valorisatie en commercialisering van bewezen wetenschappelijke concepten. Het biobased programma richt zich op de ontwikkeling en demonstratie van nieuwe technologieën en processen voor de productie van “groene” biobased bouwstenen. Een belangrijk element voor het succes hierin is de beschikbaarheid van een geschikte opschalingsfaciliteit die het testen en valideren van processen en technologieën die zijn bewezen op laboratoriumschaal mogelijk maakt op grotere schaal. Dit is een cruciale stap op weg naar commercialisering. De nieuwe multifunctionele proeffabriek op Brightlands Chemelot Campus biedt een ideale plek waar topwetenschappers en ondernemers samenwerken om nieuwe apparatuur en processen te testen en te realiseren. De Provincie Limburg heeft € 8.5 miljoen bijgedragen aan het gebouw en de nieuwe apparatuur.

De campus als een open innovatie ecosysteem

InSciTe en Flowid, een spin-off van de Technische Universiteit Eindhoven, samen met uitgenodigde sprekers van Avantium en AkzoNobel, delen hun visie op de toekomst van de industrie met een breder publiek. Dit is ter gelegenheid van de inauguratie van de eerste in gebruik te nemende apparatuur door Twan Beurskens, Gedeputeerde van Economische Zaken Provincie Limburg. Hij zegt: “Ik ben trots om de deuren te mogen openen van deze nieuwe faciliteit, waar geavanceerde technologie van InSciTe en Flowid op Brightlands Chemelot Campus beschikbaar is gemaakt. Dit is een nieuwe mijlpaal welke de kenniseconomie in Limburg zal versterken.” Flowid presenteert aan het publiek ’s werelds eerste proeffabriek op basis van haar SpinPro technologie, welke zal worden getest door InSciTe voor biobased toepassingen. Voor InSciTe is een reeks apparatuur klaar voor gebruik voor haar LA2AA project. “We willen adipinezuur (AA) – grondstof voor nylon – uit levulinezuur (LA) – gemaakt uit houtsnippers – produceren. Er is nog veel te doen voordat het proces voor een dergelijk product klaar is voor commercialisatie. InSciTe biedt ons en onze partners de unieke kans om het project voort te zetten en te toetsen op grotere schaal.” Legt projectleider Michèle Janssen van DSM uit.

Financiering om samen te werken aan duurzame oplossingen

De proeffabriek is daarnaast een belangrijk element in de verdere vergroting van het open innovatie-ecosysteem middels het € 11.3 miljoen OPZuid project “SCeLiO-4B”, met InSciTe als projectcoördinator. Hier werkt InSciTe samen met Biorizon, Green Chemistry Campus in Bergen op Zoom en andere partijen (waaronder Flowid en Avantium) om biobased innovatie te versnellen. Het project wordt financieel ondersteund door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), de overheid en de provincies Noord-Brabant en Limburg. De proeffabriek op Brightlands Chemelot Campus zal ook een belangrijke rol spelen in het onlangs toegekende project “BIO-HArT” van € 6.1 miljoen, met TNO als projectcoördinator. Dit project biedt grote kansen om InSciTe’s Lignine RICHES project te verbinden met de Biorizon gemeenschap en om samen te werken met partners in Nederland en Vlaanderen. Het BIO-HArT-project komt tot stand door een bijdrage van het Europese Interreg V-Vlaanderen-Nederland programma met aanvullende financiering van de provincies Noord-Brabant, Antwerpen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant.

Cookieinstellingen