Brief Stichting SGB aan Raad inzake Casa Piano

Casa Piano aan de Kerkstraat in Born
Casa Piano aan de Kerkstraat in Born
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

De Stichting Sittard-Geleen-Born heeft een brief gestuurd aan de gemeenteraad van Sittard-Geleen over het conflict tussen de gemeente en Casa Piano.

De brief ondersteunt de motie die een GroenLinks, de Stadspartij, de SP en OPA tijdens de komende raadsvergadering van donderdag 2 juni zullen indienen.

» motie van treurnis Casa Piano

De brief die door de Stichting Sittard-Geleen-Born aan de raad werd gestuurd leest u hieronder.

Brief aan gemeenteraad inzake Casa Piano
Sitttard, 30 mei 2016
Onderwerp: Casa Piano BornAan de gemeenteraad van Sittard-GeleenGeachte Raadsleden,Een aantal jaren verschilt de gemeente van mening met de heer Sergio Klein, ondernemer en eigenaar van Casa Piano in Born, over de wijze waarop zijn pand van de heer Klein wordt gebruikt. Het meningsverschil en de daaruit voortvloeiende processen hebben zowel de gemeente als de heer Klein veel geld gekost. Beiden zijn wel een of meerdere keren in het gelijk en/of ongelijk gesteld.

Steeds meer dreigt het meningsverschil de tegenstelling tussen voor- en tegenstanders van Casa Piano de saamhorigheid en sfeer, niet alleen in Born maar ook daarbuiten, te leiden tot maatschappelijke schade. Naast alle argumenten, die voor- en tegenstanders aanhalen, is een aantal argumenten, die het belang van Casa Piano voor de gemeenschap onderstrepen, niet aan de orde geweest. Enkele noemen wij hier.

Niet alleen is Casa Piano de hele dag een ontmoetingsplek voor vele ouderen uit Born en een plek waar wekelijks ongeveer 70 alleenstaande personen, per dag gemiddeld 20 tot 25 gasten, voor een nauwelijks kostendekkende prijs een warme maaltijd kunnen nuttigen, ook anderszins is Casa Piano al jaren van groot maatschappelijk belang voor anderen.

  1. Via Casa Piano hebben 2 personen (een dakloze en een drugsverslaafde) via vrijwilligerswerk bij Casa Piano een nieuwe start gemaakt.
  2. Al meer dan 3 jaar werkt een mevrouw, die niet in aanmerking komt voor een reguliere baan, op verzoek van de gemeente Sittard-Geleen bij Casa Piano. Daardoor is een bijstandsuitkering niet nodig.
    De gemeente betaalt overigens een loonsubsidie van 50% aan Casa Piano!
  3. In de voorbije jaren heeft Casa Piano stageplaatsen ter beschikking gesteld aan leerlingen van de vmbo-opleiding niveau 1 en 2 en aan leerlingen van de opleiding SCW.
  4. Voor een groep van 30 vrijwilligers, ouderen die hand- en spandiensten verlenen bij de voorbereidingen van de maaltijden, is Casa Piano een onmisbare ontmoetingsplaats. Daarnaast is, door uitwisseling van informatie tussen de vrijwilligers bij Casa Piano, een groep ontstaan die zieken bezoekt en contacten legt en zo mensen uit hun isolement haalt.
  5. Met DaCapo Born zijn afspraken gemaakt voor het schooljaar 2016-2017 voor maatschappelijke stages voor een 50- tot 60-tal leerlingen. Iedereen weet hoe moeilijk het is stageplaatsen te vinden. Casa Piano creëert ze en biedt zinvol werk aan dat de sociale vaardigheden van de leerlingen vergroot.
  6. Casa Piano kan het Starterskrediet, dat is toegekend, al enkele jaren niet gebruiken vanwege de informatie die de gemeente verstrekt over het meningsverschil met Casa Piano.

Het is niet uit te leggen dat de halsstarrigheid van de gemeente enig doel dient. Het kan toch niet waar zijn dat in een tijd waarin alle initiatieven, die een bijdrage leveren aan een maatschappelijk betrokken gemeenschap, worden omarmd; waarin AirB&B en huiskamerdineren worden gelegaliseerd of gedoogd; waarin startende ondernemers en anderen faciliteiten worden geboden, bijvoorbeeld via Stadslab, in leegstaande panden in de centra van onze stad om leegstand te voorkomen? Waarin gesubsidieerde wijksteunpunten worden opgericht om mensen meer te activeren en uit hun isolement te halen en waarin PIW vele honderdduizenden euro’s ontvangt voor activiteiten voor ouderen? En een sociaal bewogen jonge ondernemer niet kan rekenen op enig begrip of gedogen bij de gemeente omdat een beperkt aantal m2 in één ruimte buiten de vergunning vallen? En gedreigd wordt met een buitenproportionele boete van 15.000 euro bij overtreding?

Sinds de Wet Dualisering Gemeentebestuur is ingevoerd op 7 maart 2002 zijn de rollen, taken en posities van de raad en het college gescheiden. Doel van de wet is het dualisme op lokaal bestuursniveau te verhogen. Het recht tot initiatief en het recht van amendement zijn in de wet verankerd. Elk raadslid heeft deze rechten. Sinds 2002 heeft de raad het recht van onderzoek in de vorm van een raadsenquête.

Wij vertrouwen erop dat de raad gebruikt maakt van de mogelijkheden, die de wet biedt zodat een einde komt aan deze meer dan onwenselijke situatie, zowel voor de gemeente als ook voor de heer Klein. En dat meer mensen in Born dagelijks kunnen genieten van een gezonde maaltijd en in de gelegenheid worden gesteld contacten met anderen te leggen.

Wij vertrouwen erop dat de raad in staat is de impasse te doorbreken en een einde te maken aan deze onwenselijke situatie.

Uw antwoord zien wij met belangstelling tegemoet.
Namens de ouderen in Born danken wij u voor uw medewerking.
Hoogachtend,
Namens het bestuur, sympathisanten en donateurs van
Stichting Sittard-Geleen-Born 2020

B.J.M.M. Bartholomeus, voorzitter

 

Ook de Adviesraad Ouderenbeleid Sittard-Geleen laat middels een brief aan het College van B&W weten zich achter het initiatief Tutti Mangiare in Casa Piano in Born te kunnen scharen. Het initiatief past volgens de adviesraad precies in het plaatje van de WMO nieuwe stijl en gaat het verbieden van deze voorziening regelrecht in tegen het sociaal beleid van de gemeente. Daarom vraagt de adviesraad het College van B&W met klem om (nogmaals) met Sergio Klein van Casa Piano in gesprek te gaan.

“Als hier overeenstemming over is bereikt, vinden wij dat voorzover noodzakelijk, het bestemmingsplan gewijzigd moet worden, dan wel dat de eigenaar ontheffing wordt verleend. Het kan toch niet zo zijn dat van de strijd om een paar m2 de uitkomst is dat de ouderen het onderspit moeten delven?”, aldus de Adviesraad Ouderenbeleid Sittard-Geleen.

Cookieinstellingen