Leden Outlaw Motorcycle Gangs niet welkom bij lokale horeca

Om onwenselijke praktijken te voorkomen hebben Koninklijke Horeca Nederland (KHN)-Sittard-Geleen, de politie en de gemeente Sittard-Geleen afspraken gemaakt over de aanwezigheid van Outlaw Motorcycle Gangs (OMG’s) in de horeca.

De gemeente heeft daarover mede namens Koninklijke Horeca Nederland en de politie een brief gestuurd aan alle lokale horeca-ondernemers, waarin de gemaakte afspraken staan, welke stappen een horecaondernemer kan zetten als hij met OMG’s te maken krijgt en wat hij mag verwachten van de gemeente en de politie.

In de gemeente Sittard·Geleen is de afspraak gemaakt dat OMG-leden die in clubkleding (‘colours’) verschijnen in de horeca niet worden bediend en door de horecaondernemer worden verzocht de lokaliteit te verlaten. De ondernemer kan daarbij gebruik maken van huisregels (bijvoorbeeld: ‘passende kleding’). Op het moment dat geen gehoor wordt gegeven aan het verzoek is sprake van huisvredebreuk en verleent de politie assistentie. Bordjes met de huisregels worden op verzoek door KHN-Sittard-Geleen aangereikt.

Wanneer OMG-leden niet in colours verschijnen is het aan de horecaondernemer om te besluiten om hem bekende OMG-leden wel of niet te bedienen. KHN-Sittard-Geleen, gemeente en politie raden daarin wel aan om duidelijk één lijn te trekken en de geldende huisregels consequent toe te passen.

De gemeente heeft de horecaondernemers ook een kaartje toegestuurd waarop de gemaakte afspraken staan, telefoonnummers die kunnen worden gebeld als er problemen zijn en een overzicht staat van logo’s van de in deze regio meest voorkomende OMG’s.

Kaartje-A6-OMG-18072016-2

Wat doen gemeente en politie?

Horecaondernemers hebben – zonder tussenkomst van een meldkamer – direct toegang tot de politie via een speciaal telefoonnummer. Hierdoor kan de politie snel reageren, waardoor incidenten eerder gesust of zelfs voorkomen kunnen worden.

Wanneer de situatie daar om vraagt kan de burgemeester omwille van de handhaving van de openbare orde een noodbevel of een noodverordening afgeven, of tijdelijk een camera laten plaatsen. Voordat de burgemeester dat kan doen is een goede onderbouwing noodzakelijk, want deze maatregelen kunnen nogal ingrijpen in andermans persoonlijke levenssfeer. Daarom is het van belang dat verdachte situaties altijd met de politie worden gedeeld. Dat kan via 0900-8844, of anoniem via 0800-7000 en via www.meldmisdaadanoniem.nl.

Cookieinstellingen