Veldeke Kring Sittard viert 90-jarig bestaan met Nic Reubsaet

Isabelle Eugenie Boyer en Jan (Victor) Nicolas Reubsaet
Isabelle Eugenie Boyer en Jan (Victor) Nicolas Reubsaet
Foto: CC0

Veldeke Kring Sittard bestaat dit jaar 90 jaar. Om dat te vieren heeft de dialectvereniging theatermaker en regisseur Ron Roumen opdacht gegeven voor een muziektheaterproductie.

Daarbij is de geschiedenis van de nagenoeg onbekende Nicolaas Reubsaet (* Sittard 1843 | † Parijs 1887) Roumen’s bron van inspiratie geweest.

Wie was Nicolaas Reubsaet?

Reubsaet was een geboren Sittardenaar die voorbestemd was om als huisschilder aan de slag te gaan. Zijn leven vulde zich echter al vroeg met muziek. Als kind leerde hij de cornet en de viool te bespelen en hij bleek over een uitmuntend talent te beschikken.

Wat volgde was een carriére van wereldformaat die hem via Utrecht en Groningen naar Wenen, Parijs en Londen bracht. Toen men in zijn 21e levensjaar zijn eveneens meesterlijke tenorstem ontdekte groeide de roem nog harder. De jonge Sittardenaar trad zelfs op voor een Engelse koningshuis.

Reubsaet ontwikkelde een eigenzinnigheid die zijn weerga niet kende en nog eens versterkt werd door zijn huwelijk met Isabelle Eugene Boyer. Zij was de weduwe van Isaac Merrit Singer (van de naaimachines) en beschikte over een erfenis van 14 miljoen dollar. Onder andere met dat geld bouwde Reubsaet zijn wereldcarriere uit en kocht zich een adelijke titel om zijn aanzien in de wereld , maar vooral ook in Sittard, te vergroten.

Ron Roumen & InZuid

Regisseur Ron Roumen (Sittard 1963) ging aan de slag met dat verhaal en bouwde er een muziektheaterproduktie omheen die op 24 september a.s. in het Forumtheater in Sittard in premiére gaat. Na grondig researchwerk en een historische reconstructie ontwikkelde Ron Roumen een verhaal waarin de verschillende gezichten van Nicolaas Reubsaet zichtbaar worden.

Roumen zelf zal de rol van Reubsaet spelen. Het andere gezicht van Reubsaet zal worden vertolkt door zanger Math Dirks uit Sittard. Hij zal de gezongen partijen voor zijn rekening nemen en zal worden ondersteund door de voltallige harmonie Sint Joseph uit Sittard. Dit 100 koppige orkest staat tijdens de premiere onder leiding van Björn Bus.

Aan de hand van oude en bekende Limburgse luisterliedjes en ballades zal het verhaal van Reubsaet voor het voetlicht komen. Zo wordt het een produktie waarin het onbekende maar oh zo opmerkelijke verhaal opgehangen wordt aan herkenbare klanken en meezingers.

Ron Roumen maakt er reeds 15 jaar zijn levenswerk van om de Limburgse cultuurhistorie een eigentijds en toegankelijk smoel te geven. Eerder al schreef en produceerde hij theaterprodukties rondom Sint Rosa en de levens van Graaf von Plettenberg uit Gulpen-Wittem en de Gebroeders van Drimborn van Kasteel Born. Onlangs verfilmde hij ook het verhaal van Obbichtenaar Pieter Ecrevisse als onderdeel van zijn nieuwe TV serie Wied es de Windj.

In deze TV serie beleven we 13 opmerkelijke Limburgse volksverhalen gezien door de ogen van een jonge Hollandse backpacker. Deze serie in nu in ontwikkeling.

Voorts werkte Roumen mee aan de totstandkoming van talloze films, series en documentaires waarin de Limburgse geschiedenis een prominente hoofdrol speelt. Tevens voert Ron Roumen de regie van een nieuw te maken film rondom het verhaal van ‘De Juffrouw zonder Kop’ dat zich rond 1498 in de huidige gemeente Echt-Susteren heeft afgespeeld. In de film ‘Songerskop’ , zoals deze produktie heet, wordt op een geraffineerde manier de oorspronkelijke geschiedenis gekoppeld aan een spannend hedendaags verhaal. De film gaat in 2017 in premiere in de Royal bioscoop in Echt.

Tussendoor speelt Ron Roumen nog een rol in de nieuwe Sinterklaasserie van Pebble TV (voorheen Kindernet). De serie trekt jaarlijks 400.000 kijkers in Nederland en België.

Reubsaet trök noa Zitterd

Met zijn produktiebedrijf Inzuid, gevestigd in Sittard-Geleen, trekt hij alle registers open om het leven van Nicolaas Reubsaet op een grootse manier voor het voetlicht te brengen. Vooral de verborgen verhalen hebben zijn aandacht. Gebeurtenissen die een belangrijk stempel hebben gedrukt op de lokale historie maar die slechts weinigen kennen. Door de feiten inzichtelijk te maken en te zoeken naar fragmenten die tot de verbeelding spreken ontstaat er een toegankelijk verhaal dat voor iedereen begrijpelijk is.

Kaartverkoop

De première van Reubsaet trök noa Zitterd vind plaats op 24 september a.s. In het Forumtheater te Sittard. De voorstelling begint om 14:30 uur. Entreekaarten à 6,50 euro zijn te koop op de volgende voorverkoopadressen:

  • Boekhandel Krings, Brandstraat Sittard
  • Vakwerk, Putstraat Sittard
  • Primera, Helstraat Sittard
  • Deli Sigarenmagazijn, Raadhuisstraat Geleen
  • Optiek Jack van Oorschot, Kerkstraat Born

Forum Sittard – zaterdag 24 september 2016 – 14:30 uur – € 6,50

Tekst via Uit Sittard-Geleen

nicolaas-reubsaet

Cookieinstellingen