GroenLinks: ook burgers laten profiteren van windmolenpark

Foto: CC0 via Pixabay

De gemeente Sittard-Geleen ontwikkelt samen met energiegigant Engie een windmolenpark op Holtum-Noord.

De fractie van GroenLinks zou in het realisatieproces een grotere rol willen zien voor de burgers van onze gemeente. Kim Schmitz, fractievoorzitter van GroenLinks: “Elke burger moet kunnen investeren in en de vruchten plukken van windmolenparken in onze gemeente. Het draagvlak voor verduurzaming van onze energiewinning wordt zo vergroot en burgers behalen bovendien een mooi rendement op hun investering. Het zijn niet de grote jongens die, zoals zo vaak, de regels van het spel bepalen en er met de winst vandoor gaan. Die tijden zijn voorbij, als het aan mij ligt.”

GroenLinks heeft daarom vragen gesteld aan het college van Sittard-Geleen over de huidige rol van burgerinitiatieven als de Energiecoöperatie en Natuurlijk Duurzaam Sittard-Geleen. Naar mening van GroenLinks zou op zijn minst één van de vijf molens op Holtum-Noord een molen moeten zijn van burgers en hoeven zij geen genoegen te nemen met een minimaal aandeel in het windmolenpark van Engie en de gemeente.

De fractie meent dat de gemeente een voorbeeld kan nemen aan de gemeente Leudal. Daar worden al plannen gesmeed voor een tweede windmolenpark; wederom het liefst gefinancierd door burgercoöperaties.

Cookieinstellingen