Winkeldiefstal: ondernemer doet geen aangifte

Een winkelier die onlangs bezoek heeft gehad van een aantal winkeldieven – en dat was niet voor het eerst – besloot daarvan geen aangifte te doen.

De dieven en de diefstal werden vastgelegd met een bewakingscamera en zijn door de winkelier op Youtube geplaatst. De ondernemer heeft in het verleden regelmatig aangifte van winkeldiefstal gedaan, maar zegt daar vervolgens nooit meer iets over te hebben vernomen. En ditmaal was de telefonische wachtlijst bij de politie nogal aan de lange kant. Reden voor de ondernemer om dan maar geen aangifte te doen… kost immers alleen maar tijd en levert geen barst op.

Een begrijpelijke reactie misschien, maar volgens de politie is het niet verstandig om géén aangifte te doen. Als niemand nog aangifte doet wordt er immers ook niets geregistreerd en lijkt het voor de beleidsmakers alsof de criminaliteit daalt. Dat kan weer negatief uitpakken voor de politie-inzet, waardoor er nog minder zaken aangepakt en opgelost kunnen worden: minder (geregistreerde) criminaliteit betekent immers dat er minder politie nodig is. Daarmee krijgen winkeldieven pas écht vrij spel.

Cookieinstellingen