‘Facebook maakt net zo gelukkig als trouwen’

Foto: Amit Agarwal [CC BY 2.0]

Je kunt het je vermoedelijk moeilijk voorstellen, maar uit onderzoek blijkt dat het krijgen van berichtjes op Facebook mensen hetzelfde geluksgevoel kan geven als trouwen of een kind krijgen.

Uit onderzoek van Carnegie Mellon University blijkt dat interacties op Facebook een grote invloed kunnen hebben op je welzijn.

Likes en onpersoonlijke berichtjes hebben weinig invloed op je geluksgevoel, maar persoonlijke berichtjes en reacties van mensen waar je om geeft des te meer. “Het kan om een reactie van maar twee zinnen gaan”, zegt onderzoeker Moira Burke tegen EurekAlert!. “Het belangrijkste is dat iemand, zoals een goede vriend van je, de tijd neemt om het berichtje te personaliseren. Hierdoor word je herinnerd aan belangrijke relaties in je leven.”

Onderzoeker Robert Kraut vindt de uitkomst niet heel verrassend: “Het blijkt dat wanneer je met een beetje diepgang met iemand die je al graag ziet, communiceert, je je beter voelt. Dat gebeurt ook als je met iemand face-to-face praat.”

Om je net zo gelukkig te voelen als iemand die gaat trouwen of een kind krijgt, moet je volgens de onderzoekers zo’n zestig persoonlijke berichtjes per maand krijgen van mensen die je mag.

Maar het omgekeerde komt natuurlijk ook voor, net als ongelukkige huwelijken. Voorbeelden te over van mensen die via social media virtueel werden getorpedeerd omdat zij berichten plaatsten die felle negatieve reacties losmaakten. Daar wordt een mens dan weer niet gelukkig van.

Cookieinstellingen