Geleens kamerlid mist stemming wetswijziging orgaandonatie

Foto: CC0

Frank Wassenberg van de Partij voor de Dieren was dinsdag niet present in de Tweede Kamer toen werd gestemd over een voorstel tot wetswijziging betreffende orgaandonatie.

Hij kon door uitgelopen afspraken niet op tijd terug zijn in de Kamer om aan de stemming deel te nemen. Dat zegt hij tegen 1limburg.nl. Eerder ging het verhaal dat een treinvertraging een rol had gespeeld, maar Wassenberg zegt zelf dat de NS niets valt te verwijten.

Daardoor werd het voorstel tot wetswijziging, dat werd ingediend door met 75 tegen 74 stemmen aangenomen. De Partij voor de Dieren is tegen de wetswijziging. Bij stakende stemmen zou het voorstel tot wetswijziging zijn verworpen.

Door de wetswijziging wordt iedereen donor, tenzij iemand uitdrukkelijk aangeeft géén donor te willen zijn. Wie geen keuze maakt heeft automatisch geen bezwaar. Dit houdt in dat nabestaanden mogen beslissen wat er met de organen van een overledene gebeurt. In het verleden was dit andersom en gold automatisch een nee, tenzij men uitdrukkelijk had aangegeven wél donor te willen zijn.

Wie pertinent niet als donor wil fungeren kan dat aangeven in het Donorregister. De keuze kan op elk moment worden gewijzigd.

Cookieinstellingen