Onderzoek bevestigt: sociale media kunnen kinderen onzeker maken

Foto: CC0 Public Domain via Pixabay

Uit een recent onderzoek blijkt dat communiceren via Facebook je hetzelfde geluksgevoel kan geven als het krijgen van een kind. Maar sociale media hebben ook een schaduwzijde.

Een nieuw onderzoek bevestigt het vermoeden dat kinderen die vaak sociale media gebruiken vaker onzeker zijn over hun uiterlijk dan degenen die niet online te vinden zijn.

Onderzoekers van de University of Essex onderzochten het welzijn van 3.500 kinderen van tussen de 10 en 15 jaar. Van de deelnemers die dagelijks meer dan drie uur per avond doorbrachten op Facebook of Twitter, was bijna de helft ontevreden over zijn of haar uiterlijk. Ter vergelijking: ‘slechts’ 18 procent van de kinderen die niet op sociale media te vinden was, was onzeker over zichzelf.

Nick Harrop van YoungMinds, een organisatie die zich inzet voor het verbeteren van het emotionele welbevinden en de mentale gezondheid van kinderen en jongvolwassenen, geeft aan de The Huffington Post een verklaring voor de uitkomst van het onderzoek: “Sociale media zetten druk op jongeren om hun leven in het publieke domein te leven, om zichzelf van jongs af aan te presenteren als merk en geruststelling te zoeken in de vorm van likes en gedeelde berichten. Daarnaast hebben veel jonge mensen te maken met cyberpesten.”

Verder toonde het onderzoek aan dat kinderen die regelmatig sociale media gebruiken, zich vaker misdragen in de klas dan kinderen die minder vaak online zijn. Daarnaast kwam naar voren dat kinderen die intensief Facebook of Twitter gebruiken vaker gepest worden (17 procent), dan degenen die niet op sociale media zitten (11 procent).

De onderzoekers hebben ook positief nieuws. Van de sociale media-gebruikers geeft negentig procent aan later te willen sturen aan een universiteit. Bij kinderen die nooit op sociale media zitten, ligt dat percentage wat lager: 82 procent. Daarnaast benadrukt Harrop dat de online wereld ook veel sociale en emotionele voordelen biedt en dat mensen met psychische aandoening online op zoek kunnen gaan naar ondersteuning.

Cookieinstellingen