Collectie in Actie pakt uit met verrassend activiteitenprogramma

Foto: © Rob Nijpels

De openingstentoonstelling van Museum De Domijnen – Hedendaagse Kunst (Ligne 5, Sittard) laat bezoekers op verschillende manieren kennismaken met topstukken uit het depot.

Om de vier weken staat één werk uit de collectie centraal en dat reikt een actueel thema aan. Collectie in Actie bestaat uit drie wisselende tentoonstellingen en een verrassend activiteitenprogramma waarbij bezoekers de werken (opnieuw) leren kennen. Jota Castro geeft op donderdag 22 september de aftrap tijdens het kunstenaarscafé.

De collectie en de visie van de bezoeker

De collectie bestaat uit 20 jaar verzamelen. De meeste items zijn vroege werken van kunstenaars, die op het moment van aankoop nog niet zijn doorgegroeid in hun bekendheid. De afgelopen jaren is het aankoopbeleid eerder gericht op een internationale avant-garde met een uitgesproken stellingname ten opzichte van de wereld die hen omringt. Het betreft een eigenwijze collectie, aangekocht vanuit een persoonlijke benadering en los van stromingen, media of technieken. Dat maakt deze collectie zo divers en sterk. Welk kunstwerk spreekt bezoekers het meest aan? Welk item inspireert, maakt nieuwsgierig, ontroert of irriteert? Tijdens het bezoeken van Collectie in Actie worden bezoekers uitgenodigd hun eigen interpretatie en visie te geven over een werk naar keuze.

Collectie workshop ‘De keuze van…’

Hoe komt een conservator tot de keuze om kunstwerken naast elkaar te tonen? En welke keuze zou de bezoeker maken? In deze workshop krijgt men een kijkje achter de schermen. Samen met een medewerker van het museum en de collectiebeheerder worden verschillende items geanalyseerd. Vervolgens krijgen deelnemers de kans om gezamenlijk een keuze te maken tussen de werken die in het kabinet getoond gaan worden. Dit kan op de volgende data:

  • Woensdag 28 september, 16:00 – 17:30 uur;
  • Woensdag 26 oktober, 16:00 – 17:30 uur;
  • Woensdag 16 november, 19:00 – 20:30 uur.

Aanmelden via: [email protected]. Er kunnen maximaal 15 personen deelnemen. Aan deelname zijn geen extra kosten verbonden, een entreekaart voor het museum is voldoende.

Kunstenaarscafé

Hoe denken kunstenaars nu over hun eigen werk? Welke betekenis heeft het binnen hun oeuvre? Deze vragen worden beantwoord tijdens boeiende gesprekken met bekende kunstenaars.

  • Donderdag 22 september, 16:00-18:00 uur – Jota Castro over London Calling en Hans van Houwlingen over Gastland;
  • Donderdag 20 oktober, 16:00-18:00 uur – kunstenaar wordt via de website bekend gemaakt;
  • Donderdag 1 december, 16:00-18:00 uur – kunstenaar wordt via de website bekend gemaakt.

Aan deze activiteiten zijn geen extra kosten verbonden, een entreekaart voor het museum is voldoende.

Cookieinstellingen