Jong fashion talent showt afstudeerwerk

16 sep 2016, 19:19 Nieuws
afstudeeropdracht laurie bessems
Laurie Bessems
De 23-jarige Geleense Laurie Bessems showt op zaterdag 24 en maandag 26 september haar afstudeerwerk - The Image of the Savage - in Sittard.
Dat gebeurt bij en op uitnodiging van breiwinkel Wollstreet aan de Rijksweg Noord 58.
Laurie is een echt modetalent. Zij studeerde cum laude af in Fashion Knitwear and Knitted Textile Design aan de Nottingham Trent University in Engeland.

Mijn droom is om knitwear-specialist te worden bij een designer of groot modehuis

Laurie haalde haar propedeuse op de kunstacademie van Maastricht, maar had al snel in de gaten dat ze verder wilde in het 'breivak'. Daarop vervolgde ze haar studie in Nottingham.

Dissertation (proefschrift) en collectie

In haar laatste studiejaar heeft Laurie zich georiënteerd en gespecialiseerd in het luxe segment van de Europese markt. Haar onderzoek was gebaseerd op het feit dat we de connectie met onze kleding kwijt zijn. We hebben geen idee waar iets vandaan komt en hoe het is gemaakt. Dus transparantie in het productieproces in de afstudeercollectie was heel belangrijk.

Iedere stap, van dier tot kledingstuk

Laurie verwerkte in haar werk door haar zelf met de hand gesponnen garens van alpaca's en angorageiten van een kinderboerderij in Nederland en schapen uit Engeland. Dit geeft haar ontwerpen en gebreide creaties een verhaal en een gezicht.
De eeuwenoude Wildermann-traditie vormde het concept voor vorm en styling. Inspiratie haalde ze uit outfits van bont, leer, jute en stro. De Wildermannen verdreven de boze geesten en riepen op voor een goede oogst.

The War Years by Laurie Bessems

Een van Lauries studieprojecten, 'The War Years', werd in samenwerking met Rowan begeleid door Marie Wallin, een van de hoofdontwerpers van Rowan. De opdracht was: ontwerp een collectie van truien, vesten en twinsets met 'The War Years' in gedachten. Laurie liet zich inspireren door 'reknitting', want nieuw garen was niet te krijgen of te betalen.
Op uitnodiging van Wollstreet heeft Laurie een van haar ontwerpen 'vertaald' en omgezet in de 'felted tweed' van Rowan. Felted tweed van Rowan vertelt precies dit verhaal. Het garen is licht vervilt en er zitten pluisjes in van andere kleuren. Alsof het garen al eens gebreid, gedragen en gewassen is.
Het patroon en het garen van de trui 'The War Years' zijn bij Wollstreet te koop.