‘Gereguleerde achterdeur’ coffeeshop komt er wellicht toch

Foto: CC0 Public Domain via Pixabay

In juni 2015 adviseerde de Afdeling advies van de Raad van State (RvS) aan de Tweede Kamerleden Berndsen-Jansen en Bergkamp (D66) om af te zien van het door hen in februari 2015 opgestelde initiatiefwetsvoorstel tot wijziging van de Opiumwet.

In Nederland wordt verkoop van wiet door coffeeshops aan Nederlandse ingezetenen gedoogd, maar de teelt en aanvoer ervan zijn verboden. In de coffeeshops vindt dan ook doorlopend een wonder plaats: de wiet ontstaat er als vanzelf…

Het initiatiefwetsvoorstel zou aan deze absurde toestand een einde moeten maken. De indieners van het initiatiefwetsvoorstel willen daarmee de teelt en verkoop van hennep en hasjiesj via een gesloten coffeeshopketen (Wet regulering voor- en achterdeur van coffeeshops) geregeld zien.

De RvS heeft weliswaar begrip voor dit streven maar adviseerde op 17 juni 2015 toch om van het voorstel af te zien vanwege een aantal bezwaren die eraan kleven. De RvS twijfelt aan de effectiviteit van het initiatiefwetsvoorstel. Het voorstel maakt niet duidelijk in hoeverre het bijdraagt aan de volksgezondheid, het handhaven van de openbare orde en de algemene veiligheid en de bestrijding van de georganiseerde misdaad, die momenteel veel geld verdient aan de productie van en handel in wiet. Volgens de RvS kan het voorstel ertoe bijdragen dat het moeilijker wordt om de problemen van drugstoerisme tegen te gaan. Verder is het initiatiefwetsvoorstel in strijd met internationale afspraken en waarschijnlijk ook in strijd met het recht van de Europese Unie.

Een meerderheid van de Tweede Kamer was destijds tegen het voorstel, maar inmiddels lijkt zich een nipte Kamermeerderheid vóór het inmiddels, rekening houdende met de advies van de RvS, aangepaste initiatiefwetsvoorstel af te tekenen, zo meldt D66.

Als het voorstel wordt aangenomen moet de overheid toezicht gaan houden op de teelt van wiet. Het is de bedoeling dat de productie strafbaar blijft, maar dat de teelt ten behoeve van de coffeeshops bij een aantal gecontroleerde telers wordt gedoogd, net zoals dat al jaren gebeurt met de verkoop van cannabis door coffeeshops. De schatkist pikt ook een graantje mee, want de telers zijn belastingplichtig. Middels controle op de kwaliteit van cannabis worden bovendien de gezondheidsrisico’s beperkt.

» Advies van de Raad van State
» Dossier rond dit voorstel

Cookieinstellingen