Zelf dromen creëren met de iBand+

Foto: CC0 via Pixabay

Hebt u in een droom al eens een blauwtje gelopen, een afgang beleefd tijdens een sollicitatiegesprek, staan stotteren bij een belangrijke presentatie of oog in oog gestaan met een inbreker? Dromen zijn dan wel bedrog, maar niet altijd even leuk.

Het zou mooi zijn als je zelf de inhoud van je dromen zou kunnen bepalen. De iBand+, een hoofdband van een Nederlandse start-up, belooft dat mogelijk te maken. Volgens de bedenkers ervan kun je met deze hoofdband je eigen dromen creëren.

De iBand+ meet je hersengolven, hartslag, lichaamstemperatuur, bewegingen van je lichaam en maakt gebruik een aantal slimme algoritmes.

Om te zorgen dat je in een diepe slaap, de remfase waarin je bijna altijd droomt, komt, speelt de hoofdband kalmerende muziek af die aangepast wordt aan je slaappatroon. Als je vervolgens in de remfase bent beland, krijg je prikkels door middel van led-lampjes. Hierdoor zou je volgens de makers van de iBand+ je er bewust van worden dat je droomt. Je kunt volgens de makers van de iBand+ dan je eigen dromen creëren, zonder wakker te worden. Hoe de hoofdband weet dat je in een diepe slaap bent? Je hersenactiviteit is dan anders dan gedurende andere slaapfases.

Verder zou de iBand+ door het meten van de hersenactiviteit kunnen vaststellen wat het ideale moment is om wakker te worden. De hoofdband wekt je op dat moment met gesimuleerd natuurlijk licht en geluid.

Te mooi om waar te zijn?

Dokter Hans Hamburger van het Amsterdam Slaapcentrum in Boerhaave Medisch Centrum is iets minder positief over de gadget dan de bedenkers ervan. Hij laat aan het AD weten dat het overdreven is dat je met de hoofdband dromen kunt creëren. Volgens hem moet je het eerder zien als het licht bijsturen van je eigen gedachten en daarmee je droom. Daarnaast denkt hij dat je door de hoofdband vrij snel wakker wordt.

Wat denkt u? Kloppen de beweringen van de bedenkers van de iBand+ echt, of is dit een lange aanloop naar 1 april? Voor de bedenkers van de iBand+ werkt de hoofdband in elk geval uitstekend, want zij hebben hiermee een hele mooie droom neergezet. Wie er echt zélf achter wil komen of het apparaatje werkt kan de iBand+ voor 139 euro bestellen via crowdfundingwebsite Kickstarter. De eerst levering is volgens het team achter de iBand+ in juli 2017.

» iBand+ op Kickstarter

Cookieinstellingen