Begroting 2017 Sittard-Geleen: Groei noodzakelijk

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

De gemeente Sittard-Geleen heeft extra middelen nodig om zijn opgaven te kunnen blijven vervullen. Dat blijkt uit de begroting 2017, die het college van B&W heeft aangeboden aan de gemeenteraad.

De begroting is sluitend. Dankzij ombuigingen van 14 miljoen euro blijven de lasten voor de inwoners op het gemiddelde van de grote gemeenten in Limburg en kan er geïnvesteerd blijven worden op het gebied van de al eerder vastgestelde prioriteiten.

“We kunnen de komende jaren de opgave die de gemeenteraad ons via de Kadernota 2015 heeft gegeven uitvoeren,” constateert wethouder Pieter Meekels (middelen). “Maar de wereld om ons heen staat niet stil. We concluderen dan ook dat voor Sittard-Geleen extra middelen noodzakelijk zijn om de opgaven te kunnen vervullen. Dit moet helpen bij het versterken van de bestuurskracht, zorgen voor synergie-effecten, flexibiliteit en bovenal een goede financiële basis.”

Want na de herindeling en de vorming van Sittard-Geleen is eerst gewerkt aan de harmonisatie van alle regels en procedures. Daarna is de basis gelegd voor de vorming van één stad en zijn op economische, fysiek en sociaal terrein besluiten genomen en tot uitvoering gebracht.

Bovenregionaal perspectief nodig

Het college stelt nu vast dat Sittard-Geleen het voorzieningenniveau in de gemeente vanuit regionaal perspectief moet benaderen. Mede daardoor zal een deel van het ambtelijk apparaat steeds meer op (boven)regionaal niveau opereren, terwijl een ander deel op een hedendaagse manier de verbinding met de omgeving moet maken. Tel daarbij de transitie van het sociaal domein en de schaalvergroting die elders in de regio zal plaatsvinden en dan kan de conclusie niet uitblijven dat ook Sittard-Geleen vanuit schaalvergroting zal moeten redeneren.

“Onze uitdaging voor de komende tijd is eerst om lopende projecten af te maken en dan pas een volgende stap te zetten, aldus Pieter Meekels. “We zijn in de eindfase van de ontwikkeling naar één stad.”

Daarnaast moeten we nagaan hoe de schaalvergroting vorm moet krijgen. Mogelijkheden zijn bijvoorbeeld samenwerking op regionaal of bovenregionaal niveau, het benutten van de economische spin-off op het gebied van wonen, zodat meer inwoners in de gemeente komen wonen of het nog meer verbinding van economische ontwikkelingen met de stad en de regio.

Extra middelen nodig

Eens te meer blijkt echter dat Sittard-Geleen extra middelen nodig heeft om alle doelstellingen en opgaven te kunnen realiseren, zoals de ontwikkeling van de binnensteden en Sportzone Limburg. Op woonlastengebied is geen ruimte meer en de ozb-tarieven voor niet-woningen zijn erg hoog. Daarom moet de gemeente op zoek naar nieuwe geldbronnen. De verkoop van Enexis-aandelen kan hierbij helpen, evenals het meer benutten van subsidies of andere externe financieringsmogelijkheden.

Ondertussen bruist het in de gemeente van de activiteiten. In de centra van Sittard en Geleen zijn talloze projecten in voorbereiding of gestart. Denk bijvoorbeeld de uitvoeringsplannen voor de binnensteden, het Groene Net en de ontwikkelingen op de Sportzone Limburg, waar de samenwerking tussen sport, wetenschap en bedrijven voeding levert voor economische structuurversterking. Binnen het economische programma zijn de ontwikkelingen rondom Chemelot en VDL Nedcar zeer positief, waarbij de balans tussen leefbaarheid en economie de volle aandacht heeft.

Ook het MKB onderkent steeds beter de kansen die zich voordoen dankzij de ontwikkelingen bij de grote bedrijven.

Transformatie in sociaal domein

In het sociaal domein staat transformatie centraal. Ondersteuning en bescherming wordt georganiseerd voor degenen die dat echt nodig hebben en samen met het netwerk van hen. In pilots wordt deze werkwijze, de sociale routekaart, al toegepast. Ook de fysieke wijkteams en initiatieven op het gebied van veiligheid worden hierbij betrokken. De voordelen van deze vorm van schaalverbreding kunnen helpen om de verwachte tekorten in het sociaal domein, inclusief Wsw en Wwb, terug te dringen. Want zowel in het sociaal domein als ook op het gebied van kostendekkende dienstverlening en parkeren moeten in 2018 de eerder al vastgestelde financiële doelen gehaald worden.

Woonlasten stijgen met 1 procent

De belasting voor inwoners gaat in 2017 omhoog, de gemiddelde afvalstoffenheffing en de rioolheffing dalen. Uiteindelijk zal de gemiddelde woonlast met 7 euro stijgen van 704 naar 711 euro. Dat is een stijging van 1 procent. Daarmee blijft Sittard-Geleen op het gemiddelde van de grote gemeenten in Limburg.

Samen met de begroting is ook de tweede programmarapportage aan de gemeenteraad aangeboden. Hierin wordt de raad geïnformeerd over de (financiële) voortgang van de lopende begroting. Uit deze rapportage blijkt dat er 1,6 miljoen euro over is. Dat geld wordt toegevoegd aan de algemene reserve van de gemeente.

De begroting 2017, de tweede programmarapportage 2016 en de belastingvoorstellen 2017 worden behandeld in de raadsvergadering van 9 en 10 november aanstaande.

Cookieinstellingen