Willy Dols – Voorbij een brug – boekpresentatie

Foto: Willy Dols

Op vrijdag 21 oktober om 16:00 uur (inloop vanaf 15:30 uur) vindt bij Boekhandel Krings in Sittard de presentatie plaats van het boek ‘Willy Dols – Voorbij een brug’.

Het boek is een autobiografisch verslag van een lokaal oorlogsdrama, geschreven door Wil Dols over zijn oom Willy Dols uit Sittard, een leraar en neerlandicus die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het drama van Putten verzeild raakte en door een aaneenschakeling van noodlottige gebeurtenissen uiteindelijk stierf in een Duits vernietigingskamp.

Aansluitend op de presentatie signeert de auteur zijn werk.

Over het boek

Het verhaal over de bekende taal- en dialectkundige Willy Dols uit Sittard betreft een tragische geschiedenis, verweven met het drama Putten op de Veluwe. Een veelbelovende carrière wordt teniet gedaan tijdens de Tweede Wereldoorlog. De 33-jarige Dols treft in korte tijd het ene noodlot na het andere, om net zoals zovele Puttenaren, onder erbarmelijke omstandigheden te sterven in een vernietigingskamp.

Voor de familie begint een lange, wanhopige zoektocht. De dood van Willy sloeg diepe wonden in de ziel van zijn broer Hub – de vader van de auteur – die dit verlies nooit te boven zou komen. Het tekende zijn verdere leven en daarmee stond de dramatische dood van Willy Dols aan de basis van een getraumatiseerd gezin van zeven kinderen.

Als één van hen, beschrijft neef en naamgenoot Wil Dols op openhartige manier zijn persoonlijke drama. Hij kijkt terug op triest beleefde jeugdjaren en het verdere, zwalkende verloop van zijn leven, waarin hij – nog onbewust van het verleden – in de schaduw stond van het tragische verhaal rond zijn oom Willy. Pas op latere leeftijd lukte het hem na intensieve therapie, zijn eigen identiteit te hervinden. Tegen het einde van zijn therapie startte de auteur een onderzoek naar de mens achter Willy Dols en ging na hoe en waar deze zijn laatste, verschrikkelijke levensmaanden moet hebben ondergaan.

Zorgvuldig werden de historische feiten en gebeurtenissen ingebed in een persoonlijk en indringend verhaal, waarmee de schrijver zijn eigen beladen verleden een plaats wist te geven. De reizen die hij maakte naar de laatste verblijfplaatsen van zijn oom, kleuren het menselijke en emotionele aspect van de inmiddels meer dan 70 jaar durende geschiedenis van Willy Dols, die hiermee bevrijdend kon worden afgesloten.

De nog jonge, veelbelovende Sittardse leraar en neerlandicus kwam in september 1944 volkomen onverwacht terecht in het brute geweld van Operatie Market Garden en moest op bevel van de Duitsers, met vele duizenden Arnhemse inwoners de stad ontvluchten. Onderweg bood hij hulp aan de hem onbekende en doodzieke Carel Beke, diens echtgenote en hun vijf kleine kinderen, die zonder hem verloren zouden zijn. Na een slopende fietstocht over de Veluwe, kwamen ze aan in Putten. Daar werd Willy Dols, als door het lot bezegeld, deelgenoot van het onmenselijke drama dat dit dorp trof. Samen met zo’n 600 mannen – inwoners en evacuées – werd hij gedeporteerd van het ene, dan weer naar het andere concentratiekamp en stierf er als velen een vreselijke dood.

Auteur Wil Dols onderneemt een persoonlijke zoektocht naar zijn oom, in de vorm van een indrukwekkende reis naar Duitsland en naar Putten op de Veluwe.
Het was het sluitstuk – eveneens voorbij een brug – van zijn eigen bevrijding van een traumatische geschiedenis. Als naoorlogs kind en geplaatst in een hedendaagse werkelijkheid, geeft hij naast de laatste levensmaanden van zijn oom en een reisverslag, een zeer persoonlijke en openhartige beschrijving van de consequenties van de oorlog.

‘Willy Dols Voorbij een brug’ is geschreven door een kind van oorlogsslachtoffers. Het boek herinnert op indringende wijze aan de absurditeit van een oorlog. Maar voor velen is de oorlog ook na de bevrijding doorgegaan. Het boek steekt de ontelbare, vergeten Kinderen van de Tweede Generatie, vaak zonder stem of gezicht, een hart onder de riem en reikt hen mogelijk een perspectief voor het leiden van een gelukkiger leven.

Verrassend, origineel, historisch, indringend, educatief, en een waardevolle toevoeging aan de lokaal-nationale geschiedenis.

Auteur Wil Dols
Willy Dols Voorbij een brug
ISBN 978-90-825513-0-3
Gebonden, hard back, 176 pag., 6 foto’s; winkelprijs 19,50
Te verkrijgen bij de lokale boekhandel
of via de auteur: E-mail [email protected]

Reacties