Flaarisse van Geleen brengen speciaalbier op de markt

Foto: Flaarisse

Stadscarnavalsvereniging De Flaarisse bleek maandag verrast door het uitlekken van de plannen om een eigen carnavalsbier op de markt te brengen. Dat valt in elk geval af te leiden uit de reactie van Flaaris Frank Bessems.

“Het gaat onverwacht en zeker onbedoeld nu eigenlijk allemaal wel héél erg snel”, zegt hij. “Het eerste brouwsel is op de elfde van de elfde gemaakt en het eerste bier wordt pas op 22 december in besloten Flaarissekring geproefd. Daarna zouden we het nieuws dat de Waereldsjtad een eigen bier heeft wereldkundig maken.”

Het nieuwe biertje is een speciaalbier, maar dan wel een dat lekker wegdrinkt en qua alcoholpercentage (5,5% vol alc) vergelijkbaar is met het vertrouwde pilsje. Het wordt gebrouwen door de Geleense brouwerij De Menkes.

“Het idee voor het bier is ontsproten aan het creatieve brein van oud-Flaarisseprins (2013) en tegenwoordig lid van de Flaarisse Max van den Eijnden (Max Innovators) en heeft in samenwerking met Flaarisselid Oliver Vencken (A Taste Affair) handen en voeten gekregen. Hun komt alle eer voor dit idee toe”, meldt Bessems.

Het nieuwe biertje krijgt de naam Fuur en verwijst naar het symbool van de Flaarisse, de ‘Aafgebrende Gaaskaetel’ en het vastelaovesvuur. Het wordt enkel op fles van 33cl of 75cl verkocht en is in eerste instantie bij een aantal Geleense winkels en kroegen te koop. Uiteindelijk willen de Flaarisse Fuur in heel Limburg gaan verkopen. Verder is het de bedoeling dat Fuur er in de toekomst nog een broertje en een zusje bij krijgt. Overigens heeft het etiket van Fuur internationale potentie, want in tegenstelling tot het Sittardse ‘beier’ heeft het Geleense ‘beer’  een klank die bij een wereldstad past.

Fuur

Cookieinstellingen