Sunday Oliseh nu officieel de nieuwe trainer van Fortuna Sittard

Tini Ruijs (tweede van rechts)
Tini Ruijs (tweede van rechts)
Foto: Fortuna Sittard

Er was maandagmiddag veel belangstelling voor de officiële presentatie van Sunday Oliseh als de nieuwe hoofdtrainer van Fortuna Sittard en Tini Ruijs als zijn assistent.

De oud-speler van onder meer Ajax liet weten blij te zijn dat hij als trainer aan de slag gaat bij Fortuna Sittard. Hij volgt de eind vorig jaar ontslagen trainer Ben van Dael op.

Waarom Fortuna Sittard?

De vraag die bij iedere journalist op de lippen brandde was: “Waarom kiest Sunday Oliseh, die in zijn jaren als profvoetballer op het hoogste Europese niveau acteerde, voor Fortuna Sittard?”

“Omdat dit een goede kans voor me is. Jaren geleden heb ik op de Engelse cursus voor Coach Betaald Voetbal het trainersvak geleerd, met in mijn klas jongens als Ryan Giggs en Roberto Di Matteo. Nu wil ik mijn voetbalfilosofie in de praktijk brengen. Er waren meer clubs in me geïnteresseerd. Maar die zijn duizenden kilometers van mijn huis (in België) vandaan. En ik wil niet ver van mijn gezin zijn. Mijn familie is mijn alles. Belangrijker dan trainen. Maar trainen is het liefste dat ik doe. Ik heb zelfs zélf contact opgenomen met Fortuna. Ik heb wel een manager, maar dit deed ik zelf. Onder andere omdat ik ook een gevoel bij de club wilde krijgen: wat doet Fortuna, waar wil de club heen? Ik heb met Charly Chudik gesproken en dat gesprek beviel.”

Natuurlijk kende Oliseh Fortuna nog. Heel goed zelfs. “Ik ga elk weekeinde wel een wedstrijd ergens in de regio kijken”, vertelde hij. “Bovendien was de laatste wedstrijd die ik voor Ajax speelde, tegen Fortuna. In de Kuip, de bekerfinale. Het was een goede wedstrijd voor mij, niet voor Fortuna. Misschien kan ik daarvoor nu iets terugdoen, door nu hier trainer te worden. Ik had eigenlijk gehoopt om ergens begin volgend seizoen aan de slag te kunnen als trainer. Maar deze kans kwam voorbij en nu ben ik hier.”

Oliseh heeft een duidelijke visie met Fortuna voor ogen. Na de lunch liet hij zijn spelers daar al aan ruiken, tijdens een videopresentatie. Later in de persruimte vertelde Oliseh hier meer over. “We – en ik zeg al we – krijgen veel te veel doelpunten tegen. Daar moeten we allereerst iets aan doen. Vervolgens moeten we ook aan voetballen toekomen. Dus niet alleen tegenhouden, maar ook zelf wedstrijden proberen te winnen. Hopelijk ontwikkelen we onze eigen Sittard-style van voetballen.”
Zijn eerste doelstelling voor dit seizoen is echter een andere: “Niet degraderen”, zei Oliseh. Daarin heeft hij alle vertrouwen.

Aansluitend op de presentatie stond om half vier uur ’s middags op het besneeuwde kunstgrasveld van VV Sanderbout de eerste veldtraining van het nieuwe kalenderjaar op het programma.

Eerste veldtraining onder leiding van Sunday Oliseh en Tini Ruijs – foto: Fortuna Sittard
Dossier: Fortuna Sittard

Reacties

Cookieinstellingen