“Meer werkzoekenden uit Sittard-Geleen naar VDL Nedcar”

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

In 2012 was NedCar op sterven na dood: Mitsubishi Motors kondigde aan de productie stop te zetten. Daarmee dreigden 1500 personen hun baan te verliezen. Het verdwijnen van de fabriek zou daarnaast negatieve gevolgen hebben voor de werkgelegenheid bij toeleveranciers.

De vakbond, de Nederlandse overheid, de provincie Limburg, de gemeente Sittard-Geleen en toenmalig directeur van de VDL Groep Wim van der Leegte kwamen hier met succes tegen in het geweer. De fabriek werd gered en draait tegenwoordig als VDL Nedcar weer als een tierelier. Er worden in opdracht van BMW momenteel drie MINI-modellen gebouwd en vanaf augustus wordt ook de BMW X1 in Born geproduceerd. Daarmee groeit het aantal werknemers naar 5300.

Van de 848 werklozen die afgelopen jaar emplooi vonden bij VDL Nedcar kwamen er slechts 32 uit Sittard-Geleen. De Gemeente Heerlen wist 109 werkloze inwoners naar VDL Nedcar te loodsen.

“Dat is een puike prestatie van VVD-wethouder Martin de Beer van Heerlen en dat is onze complimenten absoluut waard: dit is een voorbeeld van succesvol beleid,” stelt Rob Schormans (partijleider VVD Sittard-Geleen). “Desalniettemin zou het fantastisch zijn als Sittard-Geleen komend jaar méér eigen werkzoekenden aan een baan weet te helpen. We vragen het College daarom in onze brief of dit ook hun ambitie is en hoe men van plan is dit te bewerkstelligen; allicht is het voor Sittard-Geleen een idee om een kijkje in de keuken van Heerlen te nemen?”

De VVD wijst erop dat heel Limburg medeverantwoordelijk is voor het succes van VDL NedCar en dat het geenszins de bedoeling is om inwoners uit Sittard-Geleen een voorkeursbehandeling te geven: “De vragen van de VVD zijn er puur op gericht om het ambitieniveau van de gemeente Sittard-Geleen te verhogen ten gunste van haar werkzoekende inwoners,” licht Jonathan Felix tot slot toe.

» Brief werkgelegenheid SIttard-Geleen

Cookieinstellingen