Vereniging Eigen Huis wil onderzoek naar juistheid energienota

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Klopt de rekening van uw energieleverancier wel? U mag het hopen, maar volgens Vereniging Eigen Huis (VEH) zitten in de energienota die mensen op de deurmat aantreffen nog te vaak lastig te ontdekken fouten.

Vereniging Eigen Huis roept daarom de toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) op om een onderzoek in te stellen en met maatregelen te komen.

De rekening is nu zo complex opgesteld dat fouten veelal alleen door experts te ontdekken zijn. “Dit kan zo niet langer”, vindt VEH-directeur Cindy van de Velde. “Door toekomstige ontwikkelingen, zoals meer eigen energieopwekking met zonnepanelen en flexibele energieprijzen per uur, wordt het nog belangrijker dat de nota overzichtelijk wordt en dan ook klopt.”

In 2014 trok de belangenorganisatie ook al aan de bel over de noodzaak van een duidelijkere en beter te controleren energierekening. Bij een recente controle van ruim tweehonderd nota’s werden echter opnieuw veel fouten geconstateerd, bij diverse energieleveranciers. Het ging vaak om tientjes en soms om honderden euro’s die mensen te veel betaalden.

De VEH wijst er ook op dat consumenten nu nog te vaak van het kastje naar de muur worden gestuurd, als ze een fout constateren op hun rekening.

Reacties