Standbeeld Jochem Erens verhuisd naar Kloosterplein

Leon Vleugels naast het beeld van Jochem Erens  op het Kloosterplein
Leon Vleugels naast het beeld van Jochem Erens op het Kloosterplein
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Wie langs het Jochem Erensplantsoen op het Tempelplein in Sittard loopt zal het ongetwijfeld hebben opgemerkt: het standbeeld van Jochem Erens, dat daar sinds 1981 stond, is er al enige tijd weg.

Het door kunstenaar Gène Eggen gemaakte beeldhouwwerk heeft onder meer dankzij de volhardende inzet van Leon Vleugels een nieuwe plek in het hart van de stad gekregen.

Vleugels (78) zet zich al meer dan 70 jaar in voor harmonie St. Joseph, die haar repetitielokaal in het Jochem Erenshoes heeft. “Niet als muzikant, maar wel als steunpilaar”, zegt hij. “Dat begon al toen ik 8 jaar oud was. Toen moest ik voor de muzikanten, die direct van hun werk bij ons in de werkplaats aan de Bergstraat kwamen repeteren, elke week broodjes smeren.” En sindsdien is hij het korps dienstbaar gebleven.

Ruim vijf jaar geleden stapte Vleugels naar het gemeentehuis om de toenmalige wethouder Peter Geenen enthousiast te krijgen voor zijn idee om het beeld van Jochem Erens te verplaatsen naar het Kloosterplein. “Geenen wilde wel, maar het verliep allemaal nogal stroperig, het gaat dan allemaal niet zo snel als je als ondernemer zou willen. Maar dankzij de inzet van Geenen’s opvolger, Noël Lebens, is de verplaatsing – nadat het Kloosterplein een grondige opknapbeurt kreeg – nu toch een feit”, zegt Vleugels tevreden.

Voor het beeld van de veel te jong overleden Sittardse troubadour – Jochem Erens werd slechts 27 jaar oud (1928-1955) – is het Kloosterplein, pal voor het naar hem vernoemde Jochem Erenshoes, de meest logische plek, zo vindt Vleugels. “Binnen een straal van 100 meter van dit beeld beoefenen elke week meer dan 500 Sittardse mannen, vrouwen, jongens en meisjes hun muzikale hobby. De Philharmonie in de Gats, het Sittards Mannenkoor SI-TARD, het St. Petruskoor, De Marottekapel en harmonie St. Joseph in het Jochem Erenshoes, hebben er hun repetitie- en verenigingslokalen. Hier wordt gerepeteerd, hier is ruim aandacht voor jeugdige muzikanten en hier worden uitvoeringen gegeven – in de Grote Kerk, op de Markt en in de Jardin d’Isabelle, allemaal op een steenworp van de plek waar nu het beeld is geplaatst. Waar kun je een musicus en troubadour nou beter eren dan op deze plek?”

Aanstaande zaterdag 18 februari om 11:00 uur krijgt de herplaatsing van het beeld op het Kloosterplein een officieel slotakkoord van wethouder Noël Lebens.

Reacties

Cookieinstellingen