Proef met high-tech rattenval in Eloystraat Geleen

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Sittard-Geleen is de eerste Limburgse en de tweede Nederlandse gemeente die gebruik maakt van een innovatieve, high-tech rattenval die in het riool wordt geplaatst.

Donderdag 23 februari plaatste plaag- en ongediertebestrijder Anticimex in de Eloystraat in Geleen drie vallen, waarmee ratten snel en efficiënt worden gedood. De vallen werden ontwikkeld door Anticimex en de Deense fabrikant WiseCon. Het bedrijf paste de rattenval eerder op grotere schaal en met aantoonbaar succes toe in de gemeente Renkum. Daar werden in drie maanden tijd honderden ratten gevangen.

Wethouder Leon Geilen (leefomgeving): “Met deze nieuwe vallen pakken we het probleem gelijk bij de bron aan, dus in het riool, en niet zoals gebruikelijk buiten het riool. De val werkt met behulp van sensortechnologie en geeft feedback vanuit het riool wanneer een rat gedood wordt. Bovendien is het een duurzame manier van bestrijding waarbij geen gif wordt gebruikt.”

Wanneer de sensor op de val beweging en/of warmte signaleert van ratten, wordt hij geactiveerd. Het dier wordt vervolgens door veertien stompe plastic staven met een snelheid van 130 kilometer per uur getroffen in de ruggenwervels. De rat is hierdoor op slag dood en lijdt dus niet. Daarmee is deze rioleringsval ‘diervriendelijker’  dan andere bestrijdingsmethoden. De val reset zichzelf automatisch en is weer direct klaar voor actie. De dode rat spoelt vervolgens mee met de rioolwaterstroom in de rioleringsbuis en wordt door kannibalistische soortgenoten opgeruimd of vergaat binnen enkele dagen. De val wordt gevoed door een accu en geeft een geregistreerde vangst direct door via een draadloze internetverbinding, zodat er op elk moment zicht is op de effectiviteit van een val.

De komende maanden moet blijken hoe effectief de rioleringsval in de Eloystraat is. De keuze voor de Eloystraat als pilotlocatie is ingegeven door klachten over overlast van ratten in de buurt.

De slimme rioleringsval draagt de toepasselijke naam SMART. Dat zou zo maar een acroniem kunnen zijn voor SMash A RaT.

ratten
SMART Rioleringsval
Cookieinstellingen