Genomineerden voor de Marc Cornelissen | Brightlands Award bekend

Foto: CC0 via Pixabay

Op 16 maart aanstaande, tijdens het Brightlands Symposium in Maastricht, wordt bekend gemaakt welke van de drie genomineerden voor de Marc Cornelissen | Brightlands Award 2017 de prijs heeft gewonnen: Martine Bouman, Jan Jonker of Jeroen Rondeel.

De award is een permanent Brightlands eerbetoon aan Marc Cornelissen, de poolreiziger en duurzaamheidspionier die in 2015 tijdens een poolexpeditie verongelukte.

Zie ook:
» Instelling Marc Cornelissen | Brightlands Award

Zijn nalatenschap wordt door Brightlands en vele anderen ervaren als een inspiratiebron voor onze uitdagingen op het gebied van duurzaamheid, samenwerking en leiderschap. De aanmoedigingsprijs van € 25.000 is bedoeld voor een gedreven koploper en verbinder. Het gaat om kandidaten die zich, in de geest van Marc Cornelissen, onderscheiden door hun verbindend leiderschap en grensoverschrijdende samenwerking, gericht het creëren van een duurzame wereld.

Juryvoorzitter Maria van der Hoeven “Elke genomineerde is op een bijzondere expeditie en heeft al enkele stations op weg naar het bereiken van de beoogde missie volbracht. Extra aandacht en middelen zijn nodig om weer een station verder te komen. De jury is ervan overtuigd dat de kans van slagen door de verbindende en onderscheidende manier waarop zij dit doen groot is.”

Martine Bouman is bijzonder hoogleraar ‘Entertainment Media and Social Change’ aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en wetenschappelijk directeur van het Centrum Media & Gezondheid in Gouda. Haar missie is het verkleinen van grote gezondheidsverschillen in ons land door een effectievere informatievoorziening over gezondheid en duurzame leefstijl aan het laaggeletterde deel van de Nederlandse bevolking.

Jan Jonker is hoogleraar duurzaam ondernemen aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Zijn missie is om duurzaamheid te vertalen naar nieuwe manieren om de economie, samenleving en de verandering van het gedrag van mensen te organiseren.

Jeroen Rondeel is managing director van Blue Engineering and Pulseform bv en founder van het Blue Innovation Center in Venlo. Hij werkt aan de missie om vanuit de regio Venlo nieuwe bedrijvigheid te stimuleren c.q. te ontwikkelen vanuit het duurzaamheidsdenken.

De award is een initiatief van de gelijknamige stichting en wordt dit jaar voor het eerst uitgereikt. De award wordt toegekend door een jury die bestaat uit:

  • Maria van der Hoeven, Clingendael International Energy Program en RvT Rocky Mountain Institute
  • Ellen Cornelissen, namens de familie Cornelissen
  • Bert Kip, CEO Brightlands Chemelot Campus
  • Prof. dr. Mariëlle Heijltjes, Managerial Behavior, Maastricht University
  • Prof. dr. Emmo Meijer, Lid van de Adviesraad voor Wetenschap, Technologie en Innovatie

De award kent tevens een curatorium dat bestaat uit:

  • Theo Bovens, Gouverneur Provincie Limburg
  • Prof. dr. Robbert Dijkgraaf, Director Institute for Advanced Study Princeton (IAS)
  • Prof. dr. Martin Paul, president Maastricht University
  • André Kuipers, ruimtevaarder, arts, schrijver.
Cookieinstellingen