Opening stadsbrouwerij Ambrass trok veel publiek

Sinds deze zaterdagmiddag heeft Sittard met Brouwerij Ambrass eindelijk weer een brouwerij binnen haar stadswallen. In vroeger tijden waren er meerdere brouwerijen in de stad, maar de laatste daarvan – brouwerij Germania – hield in 1950 op te bestaan.

Ambrass wordt gerund door Max Schreuder en zijn partner Yvonne van Breda. Vandaag openden zij het nieuwe onderkomen van Brouwerij Ambrass aan de Gats, hartje centrum van Sittard. In een mooie ruimte aan de achterzijde van het monumentale Mariapark staan twee gloednieuwe brouwketels en een aantal lageringstanks, waarmee bierlbrouwers Max en Yvonne hun bierpassie meer volume kunnen gaan geven.

De opening trok honderden nieuwsgierigen naar het Mariapark, waar uiteraard diverse soorten Ambrass geproefd en gedronken konden worden. De nieuwe brouwinstallatie en lageringstanks konden worden aangeschaft dankzij een succesvolle crowdfunding campagne.

De eerste brouwsels kunnen over niet al te lange tijd in het sfeervolle brouwhuis worden gemaakt. Naast dat brouwhuis ligt een prachtige gewelfde kelder, die straks wordt gebruikt als proeflokaal. “Het wordt beslist geen kroeg,” zegt Max, “we willen namelijk geen concurrentie voor de lokale café’s zijn.” De ruimte is alleen bedoeld voor gezelschappen die kennis willen maken met de brouwerij en die naast tekst en uitleg over het brouwproces ook proefsgewijs kennis willen maken met de verschillende bieren die Ambrass maakt en verkoopt. “En mensen die af brouwerij hun kratje Ambrass komen kopen kunnen natuurlijk ook even proeven.”

Via de bierkelder komt men terecht in de fraaie binnentuin van het Mariapark. Bij mooi weer kunnen de proeverijen dan ook buiten in deze unieke omgeving plaatsvinden.

Nieuwsgierig naar Ambrass? Zondag hebben ze er nog open dag en ook maandag, tijdens Sint Joepmarkt, is men welkom om er een kijkje te komen nemen.

Reacties