Openbare informatieavond over kerncentrales Tihange

Foto: Hullie [CC BY-SA 3.0]

GroenLinks Sittard-Geleen organiseert op woensdagavond 5 april een openbare informatieavond over de kerncentrales bij Tihange.

De bijeenkomst vindt plaats in gemeenschapshuis De Baandert in Sittard en begint om 20:00 uur. Met deze bijeenkomst wil GroenLinks een breed Burgercomité oprichten dat mensen wil gaan mobiliseren voor de kettingreactie op zondag 25 juni.

De kerncentrales van Tihange zijn regelmatig in het nieuws door storingen, slechte beveiliging of haarscheurtjes in een van de reactoren. Steeds meer mensen, organisaties en lokale overheden in de Euregio maken zich zorgen over de veiligheid van Tihange.

Door alle politieke druk is er een brede beweging van burgers, organisaties en gemeenten ontstaan die zich uitspreken voor sluiting van Tihange. “Maar de eigenaar, energiebedrijf ENGIE en de Belgische regering tonen zich nog steeds stokdoof! Ze willen de verouderde kerncentrale zelfs nog langer open houden,” zegt Kim Schmitz, voorzitter van de raadsfractie van GroenLinks in Sittard-Geleen.

Burgers uit de hele Euregio willen op zondagmiddag 25 juni een grote actie opzetten: een menselijke ketting van Aken tot Maastricht en via Luik tot bij de kerncentrale. Daarvoor moeten vele duizenden mensen gemobiliseerd worden. De bijeenkomst op 5 april in gemeenschapshuis De Baandert is bedoeld als voorbereiding op die actie.

Peer de Rijk, directeur van het internationale bureau WISE, gaat op 5 april in op de tegenstrijdige rapporten rond Tihange en de gevaren van deze oude kerncentrale. Gert Jan Krabbendam (jurist en fractievoorzitter GL Maastricht) geeft informatie over de stand van zaken in lopende juridische procedures van diverse gemeenten en Rob Hoenen van het Actiecomité Stop Tihange bespreekt de publieksactie die voor 25 juni gepland staat.

» meer informatie via [email protected] (0623559780).

Cookieinstellingen