Praalwagens via A76 volgens Belgische motorpolitie geen probleem

... op naar Maasmechelen, via Maaseik ...
... op naar Maasmechelen, via Maaseik ...
Foto: Waageboewesj Buurt Sjteivig

Volgens de Belgische motorpolitie, die dit jaar een aantal carnavalswagens van Stein via Maaseik naar Maasmechelen begeleidde, is de kortere overtocht over de A76 van Stein naar Maasmechelen op een veilige manier mogelijk.

Dat is een conclusie in de evaluatie van de carnavalsverenigingen die vorige maand een door motards en motoragenten begeleide rit hebben gemaakt naar stoeten in België.

De langere route die de praalwagens dit jaar en vorig jaar moesten afleggen – 40 kilometer heen en 40 kilometer terug – verliep op zich zonder al te veel problemen, maar is feitelijk veel risicovoller dan de veel kortere rit – 6 kilometer heen en 6 kilometer terug – over de snelweg.

Rijkswaterstaat staat een rit over de snelweg met carnavalswagens echter sinds vorig jaar niet meer toe omdat de wagens niet aan de eisen voldoen die de wegenverkeerswet stelt aan snelwegverkeer. Met goede politiebegeleiding moet een dergelijk transport echter geen enkel probleem zijn.

Rijkswaterstaat verleende onlangs wél toestemming voor een recordpoging met elektrisch aangedreven auto’s die wél aan de eisen van de wegenverkeerswet voldoen. Op zondagochtend 26 maart van dit jaar werd tussen Eindhoven en Helmond de snelweg A270 afgesloten voor normaal autoverkeer, omdat men er een recordpoging wilde ondernemen door met 746 elektrische auto’s op dat stuk snelweg te gaan rijden.

Daarmee dringt de volgende vraag zich op: als Rijkswaterstaat het goed vindt dat een stuk snelweg een hele zondagmorgen mag worden afgesloten voor een recordpoging, waarom is het dan niet mogelijk om op de A76 over een traject van 6 kilometer korte tijd – hooguit 20 minuten – een transport onder politiebegeleiding toe te staan van een aantal carnavalswagens?

Volgend jaar hopen de carnavalsverenigingen dan ook weer ‘makkelijker, goedkoper en veiliger’ via de A76 naar Maasmechelen te kunnen rijden.

Cookieinstellingen