Waereldsjtad ten Hiemel

Het heteluchtballonnenfestival Waereldsjtad ten Hiemel ging op Hemelvaartsdag van start bij Glanerbrook in Geleen.

Voordat een aantal heteluchtballonnen het luchtruim koos konden nieuwsgierigen een kijkje nemen in een door een ventilator met lucht gevulde ballon. Vooral kinderen vonden dat machtig interessant.

Rond 19:00 uur ontvingen de piloten de gebruikelijke briefing die aan een ballonvlucht voorafgaat. Daarbij wordt ingegaan op de verwachte en door de wind bepaalde route, de weersomstandigheden en de te vliegen afstand en verwachte landingsplaats. Van de luchtverkeersleiding – de ballons zouden de aanvliegroute naar vliegveld Maastricht Aachen Airport doorkruisen – kregen de ballonvaarders toestemming om vanaf 20:30 uur op te stijgen. Verwacht werd dat in de buurt van Maasmechelen weer geland zou worden.

Het is en blijft altijd een mooi spektakel, het oplaten van een heteluchtballon. Eerst wordt de mand klaargezet met de brander, daarna wordt de ballon uitgerold en aan de mand bevestigd en vervolgens wordt de ballon met een ventilator met zoveel mogelijk lucht gevuld. Dan wordt de brander ontstoken en wordt de lucht in de ballon opgewarmd. De ballon komt los van de grond en de mand komt recht te staan. Dat is het moment dat de passagiers snel aan boord klimmen. Als iedereen aan boord is gaan de branders nogmaals aan en kan het gevaarte de lucht in.

Al die actie is goed voor een aantal mooie plaatjes. Klik op de foto boven dit bericht om meer foto’s van Waereldsjtad ten Hiemel te zien.

Waereldsjtad ten Hiemel duurt nog tot en met aanstaande zondag en begint dagelijks om 17:00 uur. De ballonnen stijgen meestal pas na 19:00 uur op. Zaterdagavond is er vanaf 22:00 uur ’s avonds in het donker een show waarbij de heteluchtballonen met de branders worden verlicht, maar waarbij ze niet zullen opstijgen.

Het evenement is gratis toegankelijk. Meevaren in één van de heteluchtballons kost 160 euro per persoon, kinderen van 6 tot 12 jaar varen mee voor 100 euro per persoon.

Voor informatie en boeking van een ballonvlucht neemt u contact op met de European Balloon Company, e-mail [email protected], telefoon 0655111444.

Cookieinstellingen