Lokaal Belang stelt vragen over vergunningen voor schutterijen

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Naar aanleiding van een aantal wijzigingen in de wapenwet stelt Fred den Rooijen van Lokaal Belang een aantal vragen aan het College van Burgemeester en Wethouders.

De wapenwet regelt onder andere de vergunningen, de handel, aankoop en bezit van wapens, wapenopslag en het gebruik van wapens en munitie. Alles in het belang van de veiligheid van mens en dier.

Volgens Den Rooijen hebben de doorgevoerde wijzigingen in de wapenwet de nodige gevolgen voor schutterijen en gildes. “Er zijn bij de aangebrachte wijzigingen voor schutterijen en gildes haast onwerkbare nieuwe voorschriften opgenomen,” zo stelt hij.

Dit leidt voor de betreffende verenigingen en de gemeente tot extra administratieve rompslomp en kosten. De gemeente Sittard-Geleen telt 10 schutterijen en die doen aan tal van activiteiten mee, zoals bondsfeesten en processies. Daarnaast is er tijdens de zondag van het Oktoberfeest jaarlijks een internationaal Schutters- en Gildentrefen met een grote optocht door de binnenstad van een vijftigtal deelnemende schutterijen en gildes.

Den Rooijen vraagt het College dan ook te onderzoeken of één allesomvattende vergunning per schutterij voor het mogen meevoeren van exercitiewapens en sabels in optochten, processies enzovoorts in de gemeente mogelijk is. Wellicht kan de gemeente Vaals daarbij als voorbeeld dienen: deze gemeente heeft volgens Den Rooijen een en ander onlangs geregeld.

Cookieinstellingen