Verhuizing van Sittardse volkstuintjes voor Zitterd Revisited

Volkstuinen
Volkstuinen
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Zeven volkstuintjes in het Sittardse volkstuinencomplex tussen Paardestraat, President Kennedysingel en Fort Sanderbout moeten verhuizen naar een plek 200 meter verderop.

Die verhuizing wordt volledig door de gemeente gefaciliteerd, begeleid en bekostigd. Drie van de zeven te verhuizen volkstuinders hebben daar echter grote moeite mee en blijven liever zitten op hun oude vertrouwde plek.

De verhuizing is nodig omdat de gemeente in het kader van het project Zitterd Revisited het water wil terugbrengen in de gracht langs de stadswal van Fort Sanderbout. Daarmee wordt dan de situatie benaderd zoals die rond 1500 rond de toenmalige vestingstad was. Historisch verantwoord? Ja en nee, want sinds de Fransen Sittard in 1677 grotendeels in de as legden hebben de wallen geen militaire functie meer en ontstonden er bijzondere groenstructuren, zoals de volkstuinen die er nu nog steeds liggen en intussen de oudste volkstuinen van Nederland zijn.

EMP News WM voerde gesprekken met diverse partijen over de voorgenomen verhuizing van de zeven volkstuinen en maakte er onderstaande reportage van.

Cookieinstellingen