Onderzoek naar uitbreiding samenwerking waterketen Limburg

Foto: CC0

Twintig Limburgse gemeenten, Waterschap Limburg en diens dochterbedrijf Waterschapsbedrijf Limburg en drinkwaterbedrijf WML onderzoeken komende maanden de thema’s waarop verdere samenwerking de beste kansen biedt en de manier waarop die samenwerking georganiseerd kan worden.

De organisaties concluderen dat nu het momentum is om intensievere samenwerking verder te onderzoeken. Die conclusie trokken ze op 13 juli 2017 tijdens een bijeenkomst voor alle partners in de waterketen in Limburg.

De ‘Waterketen’ omvat de keten van waterproductie en -distributie (drinkwaterbedrijf), watergebruik (inwoners, bedrijven), inzameling en transport van afvalwater (gemeenten) en rioolwaterzuivering (waterschap/waterschapsbedrijf).

Inzet: meer innovatiekracht om wateruitdagingen aan te gaan

Verdere samenwerking in de waterketen leidt naar verwachting tot substantiële besparingen op de totale jaaromzet van zo’n 270 miljoen euro in de Limburgse waterketen. Partners in die waterketen staan samen voor flinke uitdagingen, zoals wateroverlast of juist droogte door klimaatverandering, nieuwe verontreinigingen in het oppervlakte- en grondwater en het streven om steeds duurzamer te werken. Het aangaan van die uitdagingen vraagt om een gezamenlijke innovatiekracht.

Afgelopen maanden is door een vertegenwoordiging van de verschillende partners in de Limburgse waterketen het animo gepeild voor verdere samenwerking. Met name op werkterreinen als beheer en onderhoud, innovatie, ‘meten, data en rekenen’ en communicatie zien veel organisaties volop kansen voor samenwerking. De voorzitter van de Stuurgroep die de inventarisatie leidde, de Sittard-Geleense wethouder Leon Geilen: “Eerder concludeerde een visitatiecommissie onder leiding van Karla Peijs al dat Limburg koploper is, als het gaat om samenwerking in de waterketen. Met het besluit nu zetten we een concrete volgende stap. We weten op welke werkterreinen we ons moeten concentreren en we hebben nu met 23 partners voldoende kennis en draagvlak in huis om verder aan slag te gaan.”

Tijdens de uitwerkingsfase komende maanden, zullen de thema’s waarop samenwerking structureel invulling gaat krijgen en vervolgens de daarbij passende samenwerkingsvorm worden uitgewerkt.

Dit voorstel zal worden voorgelegd aan alle partners in de waterketen die dan een definitief besluit over daadwerkelijke deelname aan de samenwerking zullen nemen.

De deelnemende partijen aan het onderzoek naar uitbreiding samenwerking waterketen Limburg per 13 juli 2017 zijn de gemeenten Beek, Bergen, Beesel, Echt-Susteren, Gennep, Heerlen, Horst aan de Maas, Landgraaf, Leudal, Nederweert, Peel en Maas, Roerdalen, Onderbanken, Roermond, Schinnen, Simpelveld, Sittard-Geleen, Stein, Venray en Weert; Waterschapsbedrijf Limburg; Waterschap Limburg en WML.

Cookieinstellingen