Succesvolle opening expositie ecologische kunst Ecovention Europe

Afgelopen zondag 3 september opende in Museum Hedendaagse Kunst De Domijnen de tentoonstelling Ecovention Europe, waarin 60 jaar Europese ecologische kunst centraal staat.

De opening vond plaats onder de grote publieke belangstelling van zo’n 200 bezoekers.

Tijdens de opening werd ook de bij de tentoonstelling behorende catalogus Ecovention Europe gepresenteerd. Dit, meer dan 300 pagina’s tellende boek, geeft een overzicht van ecologische kunst in Europa tussen 1957 en 2017 op basis van een 9-tal thema’s. De catalogus is verkrijgbaar in de museumwinkel van De Domijnen voor € 24,95 en is daarnaast ook te bestellen via bol.com.

Ecovention
Tom de Rooij, directeur-bestuurder van De Domijnen, Sue Spaid, de Amerikaanse gastcurator van de tentoonstelling en schrijfster van de catalogus Ecovention Europe én Andries Houtakkers, voorzitter van Businessclub De Domijnen Sittard-Geleen.

Na afloop van de openingsspeeches en boekpresentatie vond er een bijzondere performance plaats door Touchstones. Op een kaart van Sittard-Geleen werd op de leylijnen (banen van energie) die door Sittard-Geleen lopen mayonaise gemaakt. De handeling van het handmatig maken van mayonaise, in combinatie met de energie van de leylijnen zorgde voor een sacrale meditatieve sfeer.

Ecovention

Buiteninstallaties

De tentoonstelling Ecovention Europe is nog tot en met 7 januari 2018 te zien bij Museum Hedendaagse Kunst De Domijnen én in de buitenruimte van Sittard-Geleen. Zo zijn er twee installaties (van Lois Weinberger en Jean-Francois Paquay) te zien in de Ursulinentuin, de The Maldives Exodus Caravan Show van Søren Dahlgaard is te zien op de Brightlands Campus en een installatie van Vera Thaens is gerealiseerd op de Cour Solanus aan het Kerkepad te Sittard.

Ecovention
Op Cour-Solanus: Roof run-off rainwater purifier – Vera Thaens

Maandag werd nog een installatie gerealiseerd. Aan de gevel van het museum Historie & Archeologie De Domijnen aan de Kapittelstraat in Sittard werd Columbarium van Czekalska + Golec opgehangen. De installatie bestaat uit een zitstok voor vogels, waarop vogels ongestoord plaats kunnen nemen, zonder dat katten bij hen in de buurt kunnen komen.

Op zondag 24 september en 29 oktober organiseert Museum Hedendaagse Kunst De Domijnen rondleidingen door de tentoonstelling in Ligne en langs de buiteninstallaties.

Ecovention Europe – art to transform ecologies, 1957-2017
3 september 2017 tot en met 7 januari 2018
Museum Hedendaagse Kunst De Domijnen
Entree € 6,-
Meer info via www.dedomijnen.nl/tentoonstellingen

Ecovention
Ursulinentuin – 200 buckets – Lois Weinberger
Cookieinstellingen