Zusters even terug in Agnetenberg voor boekpresentatie

Frank Keysers overhandigt het eerste exemplaar aan de zusters
Frank Keysers overhandigt het eerste exemplaar aan de zusters
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Op vrijdag 6 oktober 2017 was het 160 jaar geleden dat zuster Seraphine met zes medezusters uit Maastricht naar Sittard kwam om hier de zorg voor wezen, ouden van dagen en zieken op zich te nemen.

Zij namen hun intrek in klooster Sint-Agnetenberg in de Plakstraat, gebouwd door de zusters Dominicanessen die het complex 55 jaar eerder – in 1802 – op last van de Fransen hadden moeten verlaten.

De Liefdezusters van het Kostbaar Bloed hebben het klooster tot medio 2015 bewoond. In die anderhalve eeuw hebben de zusters heel veel betekend voor de zorg en het onderwijs in Sittard. Daarom heeft de Vereniging Sittards Verleden besloten daar – samen met Archief De Domijnen – breder aandacht aan te besteden door een vierde boekje van de door de vereniging uitgegeven serie helemaal te wijden aan de (bijna) vier eeuwen geschiedenis van het klooster en zijn bewoonsters.

Enkele jaren geleden heeft de Vereniging Sittards Verleden (VSV) het initiatief genomen tot de uitgave van aansprekende en handzame wandelboekjes, met de bedoeling dat eenieder met zo’n boekje in de hand kan gaan wandelen en genieten van de bijzondere verhalen van onze stad, die zo rijk aan historie is. Want “onbekend maakt onbemind” geldt niet alleen voor de bezoekers aan onze stad, maar ook voor veel inwoners van Sittard en de regio!

De serie bestond tot de uitgave van dit nieuwe boekje uit de volgende drie wandelboekjes:

  • Het Claustrum ontsloten, een wandeling door het Kapittelgebied van Sittard (2012);
  • Vestingwandeling in en rondom het eeuwenoude vestingstadje Sittard (2013);
  • De Geheime Tuinen van Sittard, onverwachte groene oases en hun verhaal (2014).

Het vierde boekje in deze serie – Sint-Agnetenberg, erfenis van bijna vier eeuwen bloeiende kloostergemeenschappen – werd op vrijdag 6 oktober 2017, dus precies 160 jaar na hun komst naar Sittard, in de voormalige kapel van het klooster door VSV-voorzitter Frank Keysers aangeboden aan de Liefdezusters van het Kostbaar Bloed. Leden van de Vereniging Sittards Verleden ontvangen het boekje gratis bij het kwartaaltijdschrift Sittards Verleden.

Voor alle andere belangstellenden is het vanaf medio oktober voor slechts 5 euro verkrijgbaar bij de plaatselijke boekhandel en bij de VVV-vestiging in Sittard.

Cookieinstellingen