College Sittard-Geleen presenteert sluitende begroting 2018

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Het college van B&W van Sittard-Geleen heeft vandaag een sluitende begroting voor het jaar 2018 aangeboden aan de gemeenteraad.

Deze vierde en laatste begroting van dit college is gebouwd op de fundamenten van de kadernota uit 2015 en de kaderbrief, die eerder dit jaar door de gemeenteraad is vastgesteld.

“Sittard-Geleen is een centrumgemeente. De herindeling van 2001 was bedoeld om de rol van centrumgemeente te versterken, maar uit onderzoek blijkt dat de gemeente niet het geld krijgt dat bij een centrumgemeente hoort,” vat wethouder Pieter Meekels (middelen) de belangrijkste conclusie van de kaderbrief 2017 en de begroting 2018 samen. Er is, volgens het college van B&W hier maar één oplossing voor, zegt Pieter Meekels: “Groei van de gemeente en daarmee ook groei van de middelen is noodzakelijk om als Sittard-Geleen in de toekomst de rol van centrumgemeente te kunnen blijven vervullen.” Meekels baseert zich op de resultaten van onderzoek van bureau BMC, dat geconstateerd heeft dat Sittard-Geleen 30 miljoen euro minder krijgt dan vergelijkbare centrumgemeenten.

Zorgen over verwachte miljoenentekorten bij jeugd

Op basis van de kaderbrief 2017 en het daarbij genomen raadsbesluit is de nu gepresenteerde begroting 2018 sluitend. Die gaat uit van een inkomsten- en uitgaveniveau van 315 miljoen euro. Naast de al in juli vastgestelde investeringen in de openbare ruimte (bijna 8 miljoen) en de stadscentra (2,5 miljoen) is er ruimte voor investeringen in sport (1 ,2 miljoen), de doorontwikkeling van de Sportzone Limburg (1 miljoen euro) en er komt volgend jaar een subsidieregeling voor de opvang van regenwater (355.000 euro).

Ook voor de jaren na 2018 was er een sluitende begroting voorzien, onder meer dankzij verschillende bezuinigingsmaatregelen (minder geld voor nieuw beleid, bestuursondersteuning, sport en parkeren) en het nemen van financieel-technische maatregelen. Maar het sociaal domein, en dan met name het onderdeel jeugd zorgt ook in Sittard-Geleen voor een tegenvaller. Die is dankzij tijdig ingrijpen weliswaar lager dan in andere gemeenten, maar met bijna 4 miljoen euro nog altijd fors. Omdat hier sprake is van een landelijk probleem waar veel centrumgemeenten mee geconfronteerd worden, is de verwachting dat hier ook landelijk een oplossing voor wordt gevonden.

Desondanks zoekt het gemeentebestuur van Sittard-Geleen intensief naar mogelijkheden om de inkomsten te verhogen en de lasten blijvend te verlagen. Er is met het provinciebestuur gesproken over deze problematiek en nog voor de raadsvergadering van 8 en 9 november, als de begroting aan de orde komt, zal duidelijk zijn of, en zo ja welke, oplossingen hiervoor gevonden worden. Het college van B&W zet onder meer in op groei van de gemeente.

Samen met de begroting behandelt de raad in november ook de tweede rapportage over 2017. Daaruit blijkt dat er de afgelopen tijd extra uitgaven zijn geweest voor leerlingenvervoer, woonwagenlocaties en gemeentelijke ICT. Ook de bijdrage van het Rijk is lager dan geraamd. Het totale tekort bedraagt 9,5 ton en wordt opgevangen door een beroep te doen op de reserves van de gemeente.

Het tarief voor de OZB-belasting in Sittard-Geleen voor particulieren daalt komend jaar met 0,2 procent. De totale opbrengst zal echter een miljoen euro hoger zijn dan dit jaar, omdat de WOZ-waarde van de woningen stijgt. Vooral door het feit dat het vastrecht voor afval met vijf euro daalt, stijgt de gemiddelde woon last minder hard en wordt volgend jaar 730 euro (0,6 procent oftewel plus zes euro ten opzichte van dit jaar). Uit de belastingvoorstellen blijkt verder dat de hondenbelasting komend jaar omhoog gaat om in de buurt te komen van het gemiddelde van de vergelijkbare gemeenten. Ook de parkeertarieven worden verhoogd, met een dubbeltje per uur.

Cookieinstellingen