Politie-actie tegen mobiel banditisme viel samen met start Oktoberfeest

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

De politie heeft tijdens een landelijke actie tegen ‘mobiel banditisme’ (rondtrekkende criminelen) bijna 60 aanhoudingen verricht.

Daarbij zijn onder meer winkeldieven die op heterdaad werden aangehouden maar ook dieven die werden betrapt bij koperdiefstal.

Ook in Sittard werden automobilisten aan de kant gezet. Dat gebeurde vrijdagmiddag aan de Linde en op de Parklaan, voor het gebouw van het oude Bisschoppelijk College. Diverse automobilisten kregen een bekeuring, twee auto’s werden in beslag genomen.

De actie stond los van het Oktoberfeest en maakte deel uit van een vierdaagse politie-actie van dinsdag 10 tot en met vrijdag 13 oktober. Daarbij zocht de politie naar rondtrekkende dadergroepen die zich schuldig maken aan criminele activiteiten als winkeldiefstal, drugshandel, identiteitsfraude en woninginbraken. De Koninklijke Marechaussee, Belastingdienst en de IND ondersteunden de actie. Mobiel banditisme is niet alleen een Nederlands probleem.

ANPR

De aanpak van mobiel banditisme staat hoog op de prioriteitenlijst van de politie. De dadergroepen komen uit heel Europa maar de actie richt zich ook op bendes die vanuit Nederland opereren en bijvoorbeeld woninginbraken plegen. Leden van de dadergroepen maken gebruik van katvangersvoertuigen of vervalste documenten om hun criminele gedragingen te maskeren. Om bijvoorbeeld katvangersvoertuigen op te sporen werd gebruik gemaakt van ANPR-camera’s. Deze scannen de kentekens en als een kenteken voorkomt in een referentiebestand geeft het systeem een hit. Een hit kan een gestolen auto zijn maar ook een auto die op naam van een katvanger staat of op andere wijze al eens in verband gebracht is met mobiel banditisme. In totaal zijn in afstemming met de Belastingdienst meer dan vijftig auto’s afgesleept.

Internationaal

Op snelwegen, parkeerplaatsen, het onderliggende wegennet, maar ook op het water en in treinen voerde de politie controles uit. Specialisten controleerden onder andere identiteitsbewijzen op hun echtheid. Bij controles van personen konden de agenten direct via en speciaal ontworpen app de landelijke systemen raadplegen. Dezelfde bevraging werd tegelijkertijd ook Europol gedaan. Hierdoor konden ook de systemen van Europol en de betrokken landen worden bevraagd. Tijdens de actie werden de systemen meer dan negenhonderd keer geraadpleegd. Dit resulteerde in meerdere gevallen tot interessante informatie voor lopende internationale onderzoeken. Dat zijn onderzoeken naar mensenhandel/mensensmokkel, wapenhandel, drugssmokkel en inbraken. De uit het buitenland verkregen gegevens leverde ook de Nederlandse politie informatie op die hier nog niet bekend was. Deze informatie gaat bijvoorbeeld in de toekomst helpen criminelen te ontmaskeren en aan te houden.

Cookieinstellingen