Zuyderland ziekenhuis hekkensluiter bij financiële stresstest

Foto: HH

Het Zuyderland ziekenhuis (Sittard-Geleen en Heerlen) scoort van de 66 beoordeelde Nederlandse ziekenhuizen het slechtst in de jaarlijkse financiële stresstest.

Nederlandse ziekenhuizen zijn er in financieel opzicht iets beter voor komen te staan in het afgelopen jaar, maar het rendement blijft onder druk staan.

Gemiddeld scoren ziekenhuizen een 7,1 voor hun ‘financiële gezondheid’, vergeleken met een 6,8 een jaar eerder, zo stelt een dinsdag verschenen onderzoek van accountants- en adviesbureau BDO Branchegroep Zorg.

Ondanks de lichte verbetering is er volgens de onderzoekers nog altijd een fors aantal slecht scorende ziekenhuizen. Bijna een kwart (23 procent) van de ziekenhuizen krijgt een onvoldoende voor hun financiële prestaties. Dat was een jaar eerder 22 procent.

Volgens BDO is er een aantal opvallende uitschieters zichtbaar. “Zo noteren grotere ziekenhuizen naast stijgende omzetten vaak dalende resultaten. Daarentegen zijn het vooral in vorige jaren laag scorende, kleinere ziekenhuizen die zich opvallend sterk herstellen”, aldus de onderzoekers. De winstmarges blijven onder druk staan in de sector.

Beste jongetje van de klas is net als vorige keer het middelgrote Roermondse St. Laurentius ziekenhuis. Het kleine St. Jans Gasthuis in Weert is van de vijfde naar de derde plek gestegen en krijgt van de rekenaars van BDO net als Roermond een 10. Het middelgrote Vie Curie Medisch Centrum in Venlo zakte 12 plaatsen op de ranglijst en staat nu met een 5 op de 56e plek van de lijst.

Op de lijst van 66 beoordeelde ziekenhuizen bengelt het Zuyderland ziekenhuis bij de financiële stresstest helemaal onderaan. Kreeg het ziekenhuis in 2014 nog een 5,5 als financieel rapportcijfer, na een 3 in 2015 staat er voor 2016 een dieprode 2 op het rapport.

Cookieinstellingen