Fietsersbond brengt voor fietsers gevaarlijke punten in kaart

Foto: Mark Ahsmann [CC BY-SA 3.0]

Van alle dodelijke ongelukken met fietsers gebeurt twee derde tijdens het oversteken van een kruispunt. Gemeenten hebben daar veel te weinig oog voor, vindt de Fietsersbond.

Dat blijkt uit een enquête van de Fietsersbond onder 150 lokale afdelingen. Daarom komt de bond vandaag met een speciaal meldpunt waar fietsers gevaarlijke kruispunten in het verkeer kunnen doorgeven. “Er zijn natuurlijk cijfers over ongelukken op kruispunten, maar we willen voor een compleet beeld graag van fietsers zelf horen welk punten zij onveilig vinden”, zegt directeur Saskia Kluit.

» meld gevaarlijke kruispunten in Sittard-Geleen

Volgens haar moet het veilig maken van kruispunten juist prioriteit krijgen van gemeenten. “Als het te druk is dan is de kans groot dat automobilisten of vrachtwagens fietsers over het hoofd zien, vaak met ernstige gevolgen”, legt Kluit uit. Dat het vaak misgaat voor fietsers bij kruispunten komt door onoverzichtelijke situaties en slecht op elkaar afgestelde verkeerslichten. Ook komt het volgens de bond voor dat er gewoon te weinig verkeerslichten zijn.

Reacties