Oud-instructeur en slagwerker van Harmonie St. Cecilia Alfons Cramers overleden

Alfons Cramers voor de drumband tijdens een optreden in Leveroy
Alfons Cramers voor de drumband tijdens een optreden in Leveroy
Foto: St. Cecilia

Oud-instructeur en slagwerker van Harmonie St. Cecilia uit Grevenbicht-Papenhoven, de heer Alfons Cramers, is op 83-jarige leeftijd overleden.

Alfons heeft een lange staat van dienst gehad bij St. Cecilia. Niet alleen meer dan 40 jaar als een uiterst kundig tamboer bij de drumband, maar ook op kleine trom en pauken bij het harmonieorkest en als opleider van slagwerkers. Daarnaast heeft hij 27 jaar de drumband van St. Cecilia onder zijn hoede gehad.

In 1969 werd hij als opvolger van August Thissen benoemd tot instructeur van de drumband en samen met tambour-maître Frans Laumen bouwde hij aan een nieuwe toekomst, zowel muzikaal als qua presentatie en in 1976 behaalde de drumband in de eerste divisie de Limburgse titel in Kerkrade. Tevens was er promotie naar de eredivisie.

Fons was gedreven en trouw aan zijn trendsettende visie met vernieuwend repertoire. In de eredivisie werd St. Cecilia een speler om rekening mee te houden en tussen 1981 en 1992 grossierde de drumband (inmiddels dus in de eredivisie) in vele lofwaardige prijzen en predicaten op regionale en (inter-)nationale toernooien, festivals en op de bondsconcoursen. Zowel in exercitie als in de concertwerken werd gestreefd naar perfectie.

De inspanningen van de drumband onder leiding van Alfons en Frans leidden tot drie provinciale kampioenschappen in Venray (1981) Beek (1985) en Brunssum (1988) en twee nationale titels in Kerkrade (1982) en Den Bosch (1986). Dochter Jeannette en zoon Peter maakten daarbij deel uit van de kampioensdrumband.

Naast zijn instructeurschap bij de drumband organiseerde hij het slagwerk van het orkest en speelde daar op onnavolgbare wijze de kleine trom en alles wat verder voorhanden was. Tijdens Harmo-Festi90 werd hij voor zijn grote verdiensten voor St. Cecilia ontving hij een koninklijke onderscheiding. De eremedaille in zilver verbonden aan de Orde van Oranje-Nassau werd hem opgespeld door burgemeester Creemers.

In 1992 nam hij het besluit te stoppen als instructeur en als slagwerker. Ofschoon wat meer op afstand, is hij tot op het laatst nog vol belangstelling geweest, ongetwijfeld geïnformeerd door zijn kleinzoons Mitch en Stan.

“St. Cecilia dankt hem voor zijn bijdrage aan de vereniging en we wensen echtgenote Lucie en de hele familie veel sterkte bij het dragen van dit verlies. Dat hij moge rusten in vrede.”

Cookieinstellingen