Vragen CDA over mogelijke nieuwe vergunning vliegveld MAA

Foto: Kambui [CC BY 2.0] via Wikimedia Commons

Gemeenteraadsfractielid namens het CDA Marcel Mastenbroek heeft het College van B&W schriftelijk vragen gesteld over een mogelijke nieuwe vergunning voor Maastricht Aachen Airport en de gevolgen daarvan voor de gemeente Sittard-Geleen.

Omdat er fouten zijn gemaakt in de berekeningen van het geluidsonderzoek heeft de minister van Infrastructuur en Waterstaat voorlopig geen vergunning verleend voor de door het vliegveld gewenste verlenging van de start- en landingsbaan. De nieuwe geluidsberekeningen worden begin december verwacht en daarna wordt duidelijk of de aan luchthaven vergunning wordt verleend voor het verlengen van de start- en landingsbaan, waardoor zwaardere vrachtvliegtuigen van het vliegveld gebruik kunnen maken.

Volgens Mastenbroek zou dit tot meer (geluids)overlast voor de inwoners van stadsdeel Geleen kunnen leiden, aangezien de aanvliegroute boven dit stadsdeel ligt.

Het CDA wil weten of het College van B&W op de hoogte is van de lopende vergunningprocedure en of men daar op enigerlei wijze bij betrokken is, of er kans bestaat dat men in Geleen meer geluidsoverlast gaat ervaren en of men op de hoogte is van de inhoud van het concept geluidsonderzoek.

Verder wil het CDA weten of een verlenging van de baan kan leiden tot wijzigingen in de aanvliegtijden in de ochtend en de avond en of er kans bestaat dat de aanvliegroute verandert en wat daarvan dan de veiligheidsconsequenties zijn ten aanzien van Chemelot.

Mastenbroek vraagt het College om de gemeenteraad zo spoedig mogelijk in te lichten over het standpunt dat men ten aanzien van de afgifte van de vergunning inneemt. Tenslotte vraagt hij het College om – mocht op basis van een verleende vergunning meer overlast in de vorm van geluid, trillingen, luchtverontreiniging etc. worden verwacht – ook de inwoners van Sittard-Geleen daarvan op de hoogte te stellen.

Cookieinstellingen