Excuses van Chemelot voor langdurig fakkelen na storing

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

In verband met een storing bij de naftakrakers van SABIC waren afgelopen dinsdag vanaf de zeer vroege ochtend tot ‘s avonds laat twee fakkels zichtbaar boven Chemelot.

Het fakkelen ging gepaard met licht- en geluidsoverlast waarvoor Chemelot en SABIC hun excuses aanbieden.

Fakkelen is een veiligheidsvoorziening om tijdens een storing in de fabriek, overtollige gassen veilig te verbranden. Daarmee wordt voorkomen dat deze gassen in het milieu terechtkomen.

Helaas is het zo dat het fakkelen technisch gezien niet voorkomen kan worden. De productie is een continuproces dat bij verstoring niet onmiddellijk kan worden gestopt. Wanneer de fakkel aangaat, gaat er een basisproduct verloren waarmee heel veel andere producten gemaakt hadden kunnen worden. Behalve overlast voor de omgeving, betekent dit voor de fabriek een niet geringe kostenpost zolang de fakkel aanstaat. Wij doen er dan ook alles aan om het fakkelen tot een minimum te beperken, maar soms is het vanuit veiligheidsoverwegingen noodzakelijk.

Uit het aardolieproduct dat bij SABIC in de Naftakrakers verwerkt wordt, worden de basisgrondstoffen etheen en propeen geproduceerd. Deze grondstof wordt in verschillende fabrieken op Chemelot verwerkt tot kunststoffen voor bijvoorbeeld de levensmiddelen-, speelgoed- of farmaceutische industrie.

Bron: Chemelot.nl

Cookieinstellingen