Vragen CDA over inbraken en langer zelfstandig wonende ouderen

Foto: CC0 via Pixabay

In de media werd afgelopen week gemeld dat inbrekers in de donkere maanden hun activiteiten steeds meer naar de dorpen verleggen.

De donkere maanden laten volgens het landelijk project Woninginbraak in meer dan de helft van de Limburgse gemeenten een forse stijging van het aantal woninginbraken en pogingen daartoe zien.

Het CDA Sittard-Geleen maakt zich zorgen over deze ontwikkeling, waarvan vooral senioren het slachtoffer lijken te worden. De partij legt daarbij een link naar de opstelling van de (landelijke) overheid dat senioren langer zelfstandig in hun eigen huis en omgeving moeten blijven wonen.

“Zelfstandig wonende ouderen vormen steeds meer een prooi voor criminelen. Zet de tv op dinsdagavond maar aan en het programma Opsporing Verzocht maakt hier melding van,” schrijven CDA-raadsfractieleden Jos Schlössels en Thei Salden in een brief aan het College van B&W. Het CDA vraagt onder andere hoe de analyse Woninginbraak uitpakt in alle dorpen en gehuchten van Sittard-Geleen en welke acties er nog verwacht kunnen worden om het aantal woninginbraken terug te dringen.

In vervolg op de vragen die op 29 september aan het college gesteld werden, vragen Schlössels en Salden van het CDA aandacht voor ouderen die bereid zijn langer zelfstandig in hun dorp te blijven wonen. Ze hebben daartoe zelf ook al oplossingen in meerdere varianten bedacht. Een van de voornemens is het huis te verkopen aan een van de kinderen en zelf intrek te nemen in een levensloopbestendig ‘optrekje’ in een voormalige schuur of stal achter de woning. Indien er (nog) geen sprake is van mantelzorg, moeten deze mensen voor dit prachtige en voorbeeldige initiatief een bijdrage storten in het compensatiefonds, ofwel het beter bekende (voormalige) sloopfonds. Deze problematiek speelt niet alleen in Sittard-Geleen maar in de hele provincie. Het verdient dan ook volgens het CDA met voorrang aandacht. Het CDA vraagt het college naar de bereidheid dit zo voorname onderwerp in relatie tot de inbraak- en overvalproblematiek samen met provincie en gemeenten hoog op de agenda te plaatsen.

Cookieinstellingen